عصر تراکنش
رسانه مدیران فناوری‌های مالی ایران

برای حرکت یک خودرو، پلوس همان‌قدر مهم است که موتور یا گیربکس

چرا به حضور کسب‌وکارهای متنوع در صنعت رمزارز ایران نیازمندیم؟

عصر تراکنش ۵۸؛ رسول قربانی، سردبیر راه پرداخت / این روزها دو گروه در اکوسیستم رمزارز و بلاکچین ایران پررنگ‌تر و فعال‌تر هستند؛ صرافی‌ها و ماینرها! اینها دو گروه بزرگ و حیاتی از این اکوسیستم هستند که عمده توجه و سرمایه‌ها به سمت آنها هدایت شده که در مرحله اول نیز منطقی به نظر می‌رسد. اما در ادامه این مسیر و رسیدن به یک اکوسیستم واقعی، اگر بخواهیم اکوسیستم رمزارزی کشور را به یک ماهیت ملموس، مثلاً خودرو تشبیه کنیم، متوجه کم‌وکاست‌های زیادی در این اکوسیستم می‌شویم.

یعنی اگر صرافی‌ها و ماینرها را دو بخش خیلی مهم این خودرو، برای مثال معادل موتور و گیربکس بدانیم، متوجه خواهیم شد که این خودرو برای حرکت به صدها قطعه کوچک و بزرگ دیگر نیز احتیاج دارد. درست است که موتور را می‌توان پیچیده‎ترین و گران‌بهاترین بخش یک خودرو و بعد از آن، گیربکس را نیز در این جایگاه دانست، اما برای همه ما مثل روز روشن است که به هنگام حرکت یک خودرو، حتی کوچک‌ترین و ساده‌ترین قطعات نیز اهمیت ویژه‌ای دارند که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. برای مثال شما حتی اگر تمام قطعات یک خودرو را سر هم کنید و بهترین موتور و گیربکس را رویش نصب کنید، ولی وقتی پلوسی برای انتقال قدرت از گیربکس به چرخ‌ها وجود نداشته باشد، آیا می‌توان توقع حرکت از این خودرو داشت؟ به‌عنوان مثال، برای خودرویی که یک موتور شش‌سیلندر ۳.۸ لیتری با ۴۸۰ اسب قدرت موتور دارد، می‌توان از پلوسی ضعیف که برای یک خودرو ۱.۶ لیتری با ۱۰۰ اسب قدرت موتور مناسب است، استفاده کرد؟ با اولین فشار این موتور ۳.۸ لیتری، پلوس ضعیف آن در انتقال قدرت بیش از حد توانش، متلاشی خواهد شد و خودرو از حرکت خواهد ایستاد.

این مثال بدیهی را بیان کردم که بگویم اکوسیستم رمزارز ایران و نیز هیچ اکوسیستم دیگری از این قاعده مستثنی نیست. فقط چون هنوز این اکوسیستم از بیرون برایمان ملموس نیست، ممکن است متوجه کمبود یا چنین نقصان‌های واضحی نشویم.

از همین رو، مهم‌ترین توصیه‌ام برای کسب‌وکارهایی که به‌دنبال ورود و گرفتن سهم‌شان در این اکوسیستم هستند، این است که دست از تمرکز روی اقیانوس‌های قرمز بردارند و روی نقاط کمتر دیده‌شده تمرکز کنند. برای مثال بنا بر شنیده‌ها و شواهد بیش از ۳۵۰ صرافی داخلی در این بازار فعال هستند، اما بیش از ۹۰ درصد این بازار در اختیار حدود ۲۰ صرافی است و به نظر می‌رسد ۳۳۰ صرافی دیگر برای گرفتن سهم‌شان در آن ۱۰ درصد باقی‌مانده دست‌وپا می‌زنند. در صورتی که همین صرافی‌های فعلی نیازهای روشنی دارند یا حتی جای خالی ده‌ها و صدها سرویس در این اکوسیستم به‌روشنی دیده می‌شود. اما این فقط یک طرف ماجراست. طرف دیگر ماجرا، بازیگران فعلی این اکوسیستم هستند که باید از حضور و ورود بازیگران و فعالان در بخش‌های مختلف این اکوسیستم حمایت و دفاع کنند و در صورت داشتن رفتار غیرحمایتی، فقط به این اکوسیستم ضربه خواهند زد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.