عصر تراکنش
رسانه مدیران فناوری‌های مالی ایران

مراکز داده و سرورها؛ مهم‌ترین نیازهای سخت‌افزاری اکوسیستم بانکی کشور

در گفت‌وگو با فرهاد بهمنی، معاون فناوری اطلاعات پست‌بانک ایران مطرح شد

اولین رویداد سخت‌افزار و زیرساخت اقتصاد دیجیتال ایران به همت کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار ۲۱ آبان‌ماه ۱۴۰۳ در سالن همایش‌های کتابخانه ملی ایران برگزار خواهد شد؛ رویدادی که میزبان مدیران و فعالان صنعت زیرساخت، کسب‌وکارهای تولیدکننده و تأمین‌کننده سخت‌افزار و کالای دیجیتال، خرده‌فروش‌ها و برندهای مطرح کشور است و میزگرد‌ها و سخنرانی‌های آن بر اولویت‌ها، نیازها، چالش‌ها و همچنین فناوری‌ها و نوآوری‌های صنعت سخت‌افزار و زیرساخت اقتصاد دیجیتال کشور متمرکز خواهد بود. در آستانه این رویداد در گفت‌وگو با معاونان فناوری اطلاعات بانک‌های کشور از نیازهای سخت‌افزاری اکوسیستم بانکی کشور پرسیده‌ایم. به عقیده فرهاد بهمنی، معاون فناوری اطلاعات پست‌بانک ایران، وضعیت سخت‌افزاری اکوسیستم بانکی کشور در وضعیت خوبی به سر نمی‌برد. در این میان، مراکز داده، سرورها و ذخیره‌سازها از اهمیت زیادی برخوردارند، زیرا هر نوع مشکلی در سخت‌افزارهای این بخش‌ها می‌تواند از کار افتادن سیستم بانکی را در پی داشته باشد. در ادامه گزارشی از گفت‌وگوی عصر تراکنش را با فرهاد بهمنی می‌خوانید.


سرعت و امنیت؛ نیازمند سخت‌افزارهای به‌روز و کارآمد


سرعت و امنیت دو مؤلفه‌ای هستند که معمولاً توجه به هریک از آنها باعث می‌شود دیگری به حاشیه برود و نمی‌توان هر دوی آنها را هم‌زمان ارتقا داد، اما بانک‌ها با توجه به موقعیتی که دارند باید سعی کنند هر دو را در وضعیت قابل قبولی حفظ کنند. از همین رو بانک‌ها برای حفظ وضعیت مطلوب خود چه در بخش سرعت و چه در بخش امنیت به سخت‌افزارهایی قوی نیاز دارند. اما سخت‌افزارها خود با چالش‌های خاصی روبه‌رو هستند. فرهاد بهمنی، معاون فناوری اطلاعات پست‌بانک ایران، با بیان این موارد، درباره مهم‌ترین چالش صنعت بانکی کشور در حوزه سخت‌افزار می‌گوید: «صنعت بانکی در کنار حجم زیاد تراکنش‌ها و کاربران خود باید از سرعت و امنیت بالایی برخوردار باشد و این امر نیازمند تجهیزات سخت‌افزاری به‌روز و های‌تک است. ازآنجایی‌که این محصولات از فناوری‌های پیچیده‌ای برخوردارند، تقریباً تمامی آنها تولید خارج از کشور و به‌ویژه ایالات متحده هستند و با توجه به موضوع تحریم‌ها تهیه آنها در ایران بسیار دشوار و زمان‌بر شده است.»

سخت‌افزارها در اکوسیستم بانکی در بخش‌های مختلفی ازجمله سرور، ذخیره‌سازها، مراکز داده، دستگاه‌های خودپرداز، دستگاه‌های کارت‌خوان، کش‌لس‌ها و غیره به کار می‌روند و نقشی کلیدی را در صنعت بانکی ایفا می‌کنند. در این میان به عقیده بهمنی، مراکز داده، سرورها و ذخیره‌سازها از اهمیت بیشتری برخوردارند، زیرا هر نوع مشکلی در سخت‌افزارهای این بخش‌ها می‌تواند از کار افتادن سیستم بانکی را در پی داشته باشد. بهمنی با تأکید بر اینکه سخت‌افزارها باید در کنار سرعت و کیفیت بالا امنیت لازم را هم داشته باشند، می‌گوید: «با توجه به رویکرد بانکداری دیجیتال به نظر می‌رسد مهم‌ترین نیاز سخت‌افزاری اکوسیستم بانکی تجهیزات مراکز داده‌، سرورها و ذخیره‌سازها هستند که باید های‌تک و به‌روز باشند. بر همین اساس بانک‌ها باید در مسیری حرکت کنند که با تقویت بخش سخت‌افزاری خود در راستای ارائه خدماتی باکیفیت و ایمن قدم بردارند.»


قطعات مونتاژشده پاسخگوی نیاز بانک‌ها نیستند


طبق صحبت‌های بهمنی، چالش‌های اصلی سخت‌افزاری صنعت بانکی کشور به تهیه سخت‌افزارها برمی‌گردد که نیازمند بروکراسی‌های فراوان و گرفتن تأییدیه از مراجع بالادستی است. او در همین راستا می‌گوید: «برای مراجع بالادستی باید استدلال آورده ‌شود که این سخت‌افزار مشابه داخلی ندارد، این موضوع وقتی سخت‌تر می‌شود که گروهی در کشور قطعاتی را مونتاژ می‌کنند و بعضی اوقات با اجرایی نامناسب آن کالا را تحت عنوان محصول ایرانی ارائه می‌دهند؛ همین امر کار بانک‌ها را برای گرفتن تأییدیه با چالش روبه‌رو می‌کند. در صورتی که باید وضعیت صنعت بانکی و فناوری‌های لازم برای انجام این حجم از عملیات، تراکنش و سرعت پاسخ‌گویی و کیفیت لازم در نظر گرفته شود. در کنار همه این مسائل باید فرایند تخصیص ارز به شرکت‌های واردکننده تجهیزات تسهیل شود تا بتوانند با سرعت بالاتری تجهیزات را تهیه کنند و به بانک‌ها تحویل دهند. در پایان باید گفت وضعیت سخت‌افزاری اکوسیستم بانکی کشور در وضعیت خوبی به سر نمی‌برد، چون تهیه سخت‌افزارها به دلایلی که پیش‌تر گفته شد بسیار دشوار شده است.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.