بانکها باید به سرورهای قدرتمند و ذخیرهسازی مدرن مجهز شوند
گفتوگو با محمد حقدادی، معاون فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین که میگوید ذخیرهسازی سریع و امن برای مدیریت دادههای حجیم یکی از مهمترین نیازهای سختافزاری اکوسیستم بانکی است
سختافزار و زیرساخت دیجیتال بهعنوان زیربنای اقتصاد دیجیتال در نظر گرفته میشوند و فرسودهبودن یکی از مهمترین چالشهایی است که این اقتصاد با آن دست پنجه نرم میکند؛ چالشی که واردات و تحریمها آن را پررنگتر میکند. اولین رویداد زیرساخت اقتصاد دیجیتال ایران قرار است به همت کارخانه نوآوری رسانه راهکار در ۲۱ آبانماه ۱۴۰۳ برگزار شود که در آن مدیران و فعالان صنعت زیرساخت، کسبوکارهای تولیدکننده و تأمینکننده سختافزار و کالای دیجیتال، خردهفروشها و برندهای مطرح کشور حضور خواهند داشت. در آستانه این رویداد در گفتوگو با معاونان فناوری اطلاعات بانکهای کشور از نیازهای سختافزاری اکوسیستم بانکی کشور پرسیدهایم. به عقیده محمد حقدادی، معاون فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین، فرسودگی و قدیمی بودن زیرساختها، یکی از مهمترین چالشهای سختافزاری صنعت بانکی ایران است و دیگر کارایی و امنیت کافی را ندارند. او میگوید سختافزارهای بانکی نیاز به بهروزرسانی فوری دارند تا با فناوریهای روز همگام شوند. در ادامه گزارشی از گفتوگوی عصر تراکنش با محمد حقدادی را میخوانید.
بازیابی دادهها در مواقع بحرانی؛ نیازمند سیستمهای قوی
فرسودگی و قدیمی بودن زیرساختها، یکی از مهمترین چالشهای سختافزاری صنعت بانکی ایران است، چراکه بسیاری از تجهیزات بانکها قدیمی شدهاند و دیگر کارایی و امنیت کافی را ندارند و به دلیل محدودیتهای وارداتی و تحریمها دسترسی به سختافزارهای پیشرفته محدود شده است. محمد حقدادی، معاون فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین، با اشاره به این موضوع در مورد دیگر چالشهای سختافزاری صنعت بانکی ایران میگوید: «نیاز به مقیاسپذیری و امنیت دادهها از دیگر مواد قابل ذکر در چالشهای سختافزاری صنعت بانکی کشور است، چراکه افزایش تراکنشها و کاربران، زیرساختهای قدرتمندتری میطلبد و از طرفی دیگر باید خاطرنشان کرد که بسیاری از بانکها به دلیل پیچیدگی و هزینهها در بهروزرسانی تجهیزات خود با مشکل مواجه هستند.»
طبق صحبتهای حقدادی، ذخیرهسازی سریع و امن برای مدیریت دادههای حجیم یکی از مهمترین نیازهای سختافزاری اکوسیستم بانکی است و بانکها برای پاسخ به این نیاز خود باید به سرورهای قدرتمند و ذخیرهسازی مدرن مجهز باشند. او با اشاره به این موضوع در مورد دیگر نیازهای سختافزاری اکوسیستم بانکی کشور میگوید: «مراکز داده با تجهیزات مدرن و توزیعشده برای پایداری بیشتر، بهروزرسانی دستگاههای خودپرداز و کارتخوان برای دستیابی به قابلیتهای امنیتی و پرداختهای هوشمند و همچنین بهروزرسانی تجهیزات شبکه و امنیتی از دیگر نیازهای سختافزاری اکوسیستم بانکی کشور است. در کنار همه این موارد باید در نظر داشت که بانکها برای بازیابی دادهها در مواقع بحرانی نیازمند سیستمهای پشتیبانگیری و بازیابی اطلاعات قوی هستند.»
سختافزارهای بانکی نیاز به بهروزرسانی فوری دارند
طبق صحبتهای حقدادی، بانکها باید سرورها و مرکز دادهای خود را با فناوریهای جدید بهروزرسانی کنند و برای محقق شدن این امر باید در زیرساختهای مدرن سرمایهگذاری کنند. معاون فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین با اشاره به این موضوع میگوید: «بانکها برای کاهش هزینهها و افزایش مقیاسپذیری خود میتوانند از رایانش ابری استفاده کنند. مشارکت استراتژیک با تأمینکنندگان داخلی و خارجی از جمله راهکارهایی است که میتواند امکان دسترسی به فناوریها و تولید بومی را افزایش دهد و همچنین بهرهگیری از فناوریهای نوین مانند بلاکچین، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای بهبود عملکرد و استفاده از تجهیزات امنیتی پیشرفته و سیستمهای بازیابی اطلاعات نیز از جمله راههای رفع نیازهای سختافزاری در اکوسیستم بانکی کشور هستند. در پایان باید گفت که شبکههای بانکی و گسترش دستگاههای کارتخوان و خودپرداز از پایداری نسبی برخوردار هستند، اما فرسودگی زیرساختها، محدودیت دسترسی به تجهیزات پیشرفته، مقیاسپذیری ضعیف، چالشهای امنیتی و هزینههای بالای نگهداری از جمله نقاط ضعف سختافزارهای بانکی بهحساب میآیند.»
او بر این عقیده است که سختافزارهای بانکی نیاز به بهروزرسانی فوری دارند تا با فناوریهای روز همگام شوند و توان مقابله با تهدیدات امنیتی مدرن و کارایی با توجه به رشد بانکداری دیجیتال و مقیاسپذیری بیشتری را داشته باشند.