عصر تراکنش
رسانه مدیران فناوری‌های مالی ایران

به دنبال ورود بلاکچین به زندگی روزمره مردم هستیم

در گفت‌وگو با حبیب ابوقداره، مدیرعامل دایادایموند درباره اهداف فعالیت این شرکت مطرح شد

شرکت تدبیراندیشان نوین‌افروز در آذرماه ۱۳۹۶ با هدف بهره‌مند کردن جامعه از فرصت‌های موجود در حوزه‌ اقتصاد توکن و بلاکچین و ارائه‌ خدمات هوشمندانه به عموم مردم، سازمان‌ها، صنایع و کسب‌وکارهای مختلف تأسیس شد. دایادایموند نیز به‌عنوان مهم‌ترین و اصلی‌ترین پروژه این شرکت از همان سال، آغاز به کار کرد و روی توکنایز کردن الماس متمرکز شد.

دایادایموند در این سال‌ها فعالیت‌های زیادی انجام داده که ازجمله آنها می‌توان به ارائه سرویس‌های لندتکی و ولث‌تکی، توثیق توکن الماس برای دریافت وام و خرید کالا، طراحی سرویس هدیه الماس، توکنایز کردن صندلی‌های پرواز در طرحی به نام هماتیک، توکنایز کردن املاک و غیره اشاره کرد. با این حال، مدیرعامل این شرکت می‌گوید که در نیمه دوم سال جاری روی بهبود، توسعه و فراگیر کردن خدمات و محصولاتشان تمرکز خواهند کرد و محصول یا خدمت جدیدی ارائه نخواهند داد. او ناآشنایی مردم و کسب‌وکارها با این فضا را بزرگ‌ترین چالش خود می‌داند و به همین منظور از امسال تصمیم گرفته‌اند که در سلسله اجلاس‌های دایا که در استان‌های مختلف برگزار خواهد شد، صنایع را با کاربردهای بلاکچین آشنا کنند. در ادامه گزارشی از صحبت‌های حبیب ابوقداره، مدیرعامل شرکت تدبیراندیشان نوین‌افروز را می‌خوانید.


شروع فعالیت از سال ۱۳۹۶


دایادایموند از سال ۱۳۹۶ با هدف ورود به دنیای بلاکچین و توسعه آن در صنایع مختلف کشور آغاز به کار کرده است. حبیب ابوقداره، مدیرعامل شرکت تدبیراندیشان نوین‌افروز درباره شکل‌گیری شرکت دایادایموند و فعالیت‌هایش این‌طور می‌گوید: «اواخر سال ۱۳۹۸ اولین توکن الماس خود را ارائه دادیم. سپیدنامه را از آذرماه نوشتیم و برای دوره پایلوت، طرحمان را به‌صورت آزمایشی با نام A101 جلو بردیم. درنهایت در خردادماه ۱۳۹۹ توکن الماس را روی شبکه ققنوس پیاده و توکن‌های A101 را با نظیر یک‌به‌یک با توکن دایادایموند جمع‌آوری کردیم. سپس تصمیم گرفتیم کم‌کم محصولات بلاکچینی‌مان را گسترش دهیم.

به همین منظور اواخر سال ۱۳۹۹ تعدادی سرویس لندتکی به بازار معرفی کردیم و وارد بحث‌هایی مانند پیش‌خرید و وام از طریق توثیق توکن شدیم. بعد از عبور از دوران آزمایشی و بررسی واکنش‌های بازار، سرویس‌هایمان را توسعه دادیم و برای آنها زیرساخت و نرم‌افزار لازم را ایجاد کردیم. درنهایت در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ سرویس لندتکمان را به‌صورت رسمی راه‌اندازی کردیم. پیش‌خرید اقساطی این سرویس مناسب افرادی است که توکن ندارند، اما می‌توانند قسط پرداخت کنند. وام با وثیقه توکن نیز برای افرادی است که توکن دارند و می‌خواهند آن را مولد کنند و وام ریالی بگیرند. وام به‌صورت نقدی به آنها داده می‌شود. در مجموعه ما افراد می‌توانند ارزش دارایی خود را با تبدیل کردن آن به توکن الماس حفظ کنند. بسته‌های سرویس لندتک ما بین پنج تا صد میلیون تومان است.»


استقبال مردم و سازمان‌ها از سرویس هدیه الماس


دایادایموند یک سرویس هدیه نیز دارد که از همان ابتدا برای کاربران جذاب بوده و مورد استقبال قرار گرفته است. بنا بر صحبت‌های ابوقداره، این سرویس به افراد این امکان را می‌دهد که در مناسبت‌های مختلف توکن الماس به دیگران هدیه دهند و در مناسبت‌هایی مانند عید نوروز استقبال بسیار خوبی از این سرویس می‌شود. او در این باره می‌گوید: «این سرویس کالایی دیجیتال است و هدیه دادن و هدیه گرفتن آن برای مردم جذاب است. سال گذشته سرویس هدیه را راه‌اندازی کردیم که از آن خیلی استقبال شد. این سرویس مخاطبان وسیعی دارد و با توجه به دیجیتال بودن و نمادی از فناوری روز بودن آن برای سازمان‌های فناوری‌محور و بانک‌ها خیلی جذاب‌تر از سایر هدایا است. شرکت‌هایی مثل داده‌پردازی خوارزمی و هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر و شرکت امیدبوم از این سرویس استفاده کردند. البته این سرویس رو به بهبود است تا کار با آن برای سازمان‌ها راحت‌تر شود.»


راه‌اندازی سرویس باشگاه مشتریان دایادایموند


مدیرعامل شرکت تدبیراندیشان نوین‌افروز، می‌گوید هم‌اکنون در حال راه‌اندازی آزمایشی سرویس باشگاه مشتریانشان هستند: «ما مشتریانی داریم که توکن‌هایشان را وثیقه کرده و وام گرفته‌اند و با کارتی که در دست دارند، می‌توانند خرید کنند. این افراد بهترین جامعه هدفی هستند که می‌توانیم آنها را به سمت بازار و خرید کردن بکشانیم و سرویس باشگاه مشتریان قرار است با هدف خدمت به این افراد ارائه شود. به همین منظور، با تعدادی از شرکت‌های پرداختی کشور صحبت کرده‌ایم و در حال گرفتن تعدادی پذیرنده هستیم. با کامل شدن سرویس از آن رونمایی می‌کنیم. افراد ریالی خرید می‌کنند و دلاری بر مبنای توکن الماس، کش‌بک می‌گیرند.»


اجلاس دایا به استان‌های دیگر می‌رود


بلاکچین فناوری است که افراد و کسب‌وکارهای محدودی با آن آشنا هستند و بسیاری از افراد از کاربردهای آن بی‌خبرند. ایجاد آکادمی و طراحی اجلاس دایا در راستای رفع همین مشکل بوده است. ابوقداره با اشاره به این مسئله بیان می‌کند: «ناآگاهی کسب‌وکارها درباره ماهیت و کاربرد بلاکچین باعث می‌شود که ما و کسب‌وکارهای بلاکچینی دیگر نتوانیم آن‌طور که می‌خواهیم سرویس‌هایمان را توسعه دهیم و این در حالی است که مسئله فقط توسعه کسب‌وکار ما نیست. بلاکچین می‌تواند تحول‌آفرین باشد و الگوهای کسب‌وکاری را تغییر دهد.

درنتیجه آشنایی بیشتر سازمان‌های مختلف و مردم با بلاکچین هم به نفع ما، هم به نفع آنها است. هرچه تعداد کسب‌وکارهای درگیر با بلاکچین بیشتر شود، احتمال موفقیت و توسعه آن در ایران نیز بیشتر می‌شود. به همین منظور، تصمیم گرفتیم آکادمی دایا‌ را ایجاد کنیم که به‌صورت مستقل کار می‌کند و قبل از اجلاس دایا فعال شده است. برای مثال چند جلسه آموزشی برای معاونان شرکت توسعه فناوری‌های خوارزمی برگزار کردیم و به آنها درباره ماهیت بلاکچین و کاربردهایش آموزش دادیم. هدف ما این است که بلاکچین وارد زندگی روزمره مردم و روندهای کاری سازمان‌ها شود. اجلاس دایا نیز با همین هدف برگزار شد.»

طبق صحبت‌های ابوقداره، دسترسی استان‌هایی غیر از تهران به اطلاعات و رویدادها کم است و کار اجلاس دایا تازه آغاز شده است و قرار است از این پس به‌صورت عمومی و تخصصی در استان‌های مختلف برگزار شود. او می‌گوید: «بخشی از سلسله اجلاس‌های دایا در سایر مراکز استان‌ها برگزار خواهد شد. در هر مرکز استان نیز مانند تهران ابتدا یک دورهمی عمومی خواهیم داشت و بعد به‌طور تخصصی برای اصناف مختلف رویداد طراحی می‌کنیم. اولین دوره اجلاس دایا در تهران برگزار شد و حالا قرار است به‌صورت تخصصی در تهران روی صنایعی مانند هوانوردی، ساختمان، میراث فرهنگی و گردشگری تمرکز کنیم. کیفیت برای ما مهم است، به همین دلیل با صبوری و تأمل جلو می‌رویم.»


بلاکچین، فقط رمزارز نیست


توسعه و کمال‌گرایی انسان‌ها تمامی ندارد و بشر هر لحظه در حال کشف یا ابداع امور جدید است و بلاکچین نیز یکی از همین ابداعات است که به‌زودی الگوی کسب‌وکارها را متحول می‌کند. او در این باره توضیح می‌دهد: «تا سال‌ها اینترنت جدی گرفته نمی‌شد و کسب‌وکارها به این فکر نمی‌کردند که می‌توانند از طریق اینترنت محصولات خود را بفروشند یا خدماتشان را گسترش دهند. همچنین، با اینکه رایانه اختراع شده بود، تا سال‌ها کسب‌وکارها از آنها استفاده نمی‌کردند و کارهایشان را دستی انجام می‌دادند، اما حالا وارد هر مغازه کوچکی که می‌شویم یک رایانه، دستگاه کارت‌خوان‌ یا یکی از انواع سیستم‌های دیجیتالی وجود دارد که کارهایشان را با آن انجام می‌دهند و بازگشت به حالت سنتی برای افراد و کسب‌وکارها غیرقابل باور است.

شبکه‌های اجتماعی هم همین‌طور بودند؛ این شبکه‌ها کم‌کم به بستری برای ارائه خدمات و محصولات تبدیل شدند و الگوی کاری کسب‌وکارها را تغییر دادند. بلاکچین آمده تا یک بار دیگر کسب‌وکارها را متحول کند. بلاکچین خیلی بیشتر از اینترنت تحول‌آفرین خواهد بود. این موضوع امروز برای مردم شفاف نیست،‌ اما کم‌کم مثل اینترنت جای خود را پیدا می‌کند. اکثر مردم بلاکچین را با رمزارزها می‌شناسند‌، در حالی که بلاکچین فقط رمزارز نیست. مردم امروز می‌توانند به کمک بلاکچین بخشی از خانه، الماس یا هر کالای باارزش دیگری را بخرند، سرمایه‌شان را حفظ کنند و با تورم فقیر نشوند. یکی از کاربردهای بلاکچین همین مولدسازی سرمایه‌های راکد است.»


از پرداخت وام آنی تا توکنایز کردن صندلی‌های پرواز


دایادایموند تاکنون با مجموعه‌های مختلفی نظیر تجارت الکترونیک پارسیان، پرداخت الکترونیک سپهر، شرکت امیدبوم، امیدبانک و پرداخت نوین آرین همکاری‌ کرده است. ابوقداره درباره این همکاری‌ها می‌گوید:‌ «در همکاری با شرکت‌های پرداخت، سرویس باشگاه مشتریان را با رویکردی جدید و با تجربه کاربری آسان به مشتریان ارائه می‌دهیم. در همکاری با شرکت پرداخت الکترونیک سپهر توانسته‌ایم کاری کنیم تا وام افراد درلحظه به آنها داده شود و درلحظه نیز بتوانند از آن استفاده کنند.

بگذارید برایتان مثالی بزنم؛ فرض کنید قصد خرید موبایل دارید، آن‌هم به‌صورت قسطی. یک راه این است که بروید موبایلی را به شیوه‌‌های رایج بخرید و برای اقساطش چک بدهید و چک‌ها را پرداخت کنید و وقتی اقساطتان تمام شد، در وضعیت تورمی که به آن دچاریم ارزش پولتان کاهش پیدا کرده است. راه جدیدتر این است که اول دارایی نقدی خودتان را به سرمایه دلاری تبدیل کنید و با پشتوانه قرار دادن سرمایه خود وام ریالی دریافت کنید. در این روش ارزش پول شما به دلیل سرمایه‌گذاری دلاری با پشتوانه الماس حفظ می‌شود و نیاز نقدینگی خود را به‌صورت دریافت وام نقدی آنی مرتفع می‌کنید. ما با امیدبانک نیز همکاری داریم. توکن الماس امید حاصل این همکاری مشترک بود و قرار است در آینده نزدیک درباره اعتبار و باشگاه مشتریان نیز همکاری کنیم.»

او، درباره همکاری‌های دیگر این شرکت صحبت می‌کند و می‌گوید: «ما توکنایز کردن صندلی‌های پرواز را نیز در کارنامه‌مان داریم که در پروژه‌ای با نام «هماتیک» و در همکاری با شرکت هواپیمایی ایران‌ایر انجام شده است. این پروژه فعلاً فعال نیست که دلیلش تغییر تیم هواپیمایی است، اما به‌زودی با تقویت زیرساخت‌ها فعال می‌شود. همچنین طی همکاری با هلدینگ سیکاس در حال انجام پروژه توکنایز املاک هستیم.»


در SNBN تله بدهی وجود ندارد


دایادایموندی‌ها تا پایان سال ۱۴۰۳ قرار نیست روی پروژه جدیدی تمرکز کنند و می‌خواهند همان سرویس‌ها و محصولاتی را که دارند با شرکای تجاری خود بهبود بخشند و توسعه دهند. مدیرعامل این شرکت با اشاره به این تصمیمشان می‌گوید: «به‌زودی از سرویس باشگاه مشتریانمان رونمایی می‌کنیم و بعد از آن دیگر کار جدیدی نخواهیم کرد و فقط روی توسعه محصولات و خدماتی که داریم تمرکز می‌کنیم تا آنها را فراگیر کنیم. در همین راستا ممکن است با برخی شرکت‌های پرداختی، بانک‌ها و بخش خصوصی همکاری‌هایی داشته باشیم.»

یکی از مسائلی که این روزها در رویدادها و میزگردهای تخصصی توجه‌ها را جلب کرده، بحث تله بدهی احتمالی است که BNPLها ایجاد می‌کنند. ابوقداره معتقد است شکل ارائه خدمت آنها، SNBN است و در چنین مدلی چون بازپرداخت‌ها براساس سرمایه‌گذاری قبلی فرد است، تله بدهی وجود ندارد. علاوه‌بر این، چون روی اقتصاد توکن تمرکز کرده‌اند، اگر بازپرداخت فردی عقب بیفتد با تجمیع بدهی روبه‌رو نمی‌شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.