عصر تراکنش
رسانه مدیران فناوری‌های مالی ایران

صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال ۱۴۰۴ با چه چالش‌هایی روبه‌رو هستند؟ / ۹۱ مدیر پاسخ می‌دهند

صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال ۱۴۰۴ با چالش‌های متعددی روبه‌رو خواهند شد که نه‌فقط روند پیشرفت آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه نگرانی‌های بسیاری را برای مدیران این صنایع ایجاد کرده است. در حاشیه یازدهمین دوره همایش بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت به سراغ ۹۱ نفر از مدیران صنایع بانکی و پرداخت کشور رفتیم و از آنها یک سؤال پرسیدیم: این‌که به نظر آنها، صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال ۱۴۰۴ با چه چالش‌هایی روبه‌رو خواهند شد؟ «رگولاتوری»،‌ «منابع انسانی»، «امنیت» و «فرسودگی زیرساخت‌ها» چالش‌هایی بودند که بیش‌ترین فراوانی را در صحبت‌های آنها داشتند؛ رگولاتوری ۳۶ بار، منابع انسانی ۳۲ بار، امنیت ۲۵ بار و فرسودگی زیرساخت‌ها ۲۱ بار تکرار شده بودند.

در بحث رگولاتوری یا با نبود قانون شفاف و مشخص در برخی حوزه‌ها روبه‌رو هستیم،‌ یا با تعدد رگولاتور و تصویب قوانین پیچیده و نامناسب با نیازها و اهداف صنعت. کمبود نیروی انسانی متخصص نیز به‌ویژه در حوزه‌های فناوری اطلاعات از دیگر چالش‌های اساسی است که موجب کاهش کارایی و توانایی‌های اجرایی در بانک‌ها و شرکت‌های پرداختی می‌شود. همچنین، تهدیدات سایبری و لزوم تقویت زیرساخت‌های فناورانه برای مقابله با حملات و حفظ اعتماد عمومی، از جمله دغدغه‌های اصلی بازیگران این صنایع است. در نهایت، این‌طور می‌توان گفت که صنایع بانکی و پرداخت کشور به اصلاحات بنیادینی در قانون‌گذاری، بهبود منابع انسانی و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های فناوری و امنیت نیاز دارد تا بتواند در مسیر توسعه باقی بماند و به هدف اصلی‌شان که تحقق ایده تحول دیجیتال و خدمت به مردم است، برسند. در ادامه مروری بر صحبت‌های مدیران این صنایع درباره چالش‌های احتمالی بانک‌ها و شرکت‌های پرداختی در سال ۱۴۰۴ خواهیم داشت. لازم به ذکر است که برخی از هشتگ‌ها به دلیل قرابتی که با یکدیگر داشته‌اند، در شمارش نهایی یکی شده‌اند.

  • احمد پیشگاه‌زاده، مدیرعامل فن‌آواکارت

به نظر من، مهم‌ترین چالش صنعت پرداخت کشور در یک سال آینده، موضوع رگولاتوری است. با توجه به اینکه پرداخت، صنعت نوینی است و سرعت تغییرات در آن زیاد است، نیاز داریم که در تصمیم‌گیری‌ها از اصناف و بخش خصوصی نیز کمک بگیرند و بتوانیم در فرایند رگولاتوری مشارکت داشته باشیم، به‌نحوی‌که دیگر شاهد دستورالعمل‌های یک‌شبه نباشیم و بتوانیم در قالب یک هم‌فکری و خرد جمعی، قوانینی که نیاز صنف است را تهیه کنیم تا مردم هم از خدمات و فناوری‌های نوین بهره‌مند شوند؛ خدماتی مانند Social Payment، Tap & Go، پرداخت‌های مبتنی بر کیوآر کد، NFC، رمزارزها و رمیتنس که به قوانین خودشان نیاز دارند و هم‌اکنون ما در قانون‌گذاری این حوزه‌ها مشارکت داده نمی‌شویم.

  • احمد میردامادی، عضو هیئت‌مدیره هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر

بزرگ‌ترین چالش فعلی صنایع بانکی و پرداخت کشور کمبود نیروی کاردان و وفادار است. بحث امنیت نیز بسیار مهم است، چون امکان آسیب ‌دیدن از آن بالاست و شاید به چالش اول نیز مرتبط باشد. چالش بعدی کند بودن صنعت در به‌روز شدن است. به نظرم بخشی از صنعت از مدار توسعه جا مانده و با کندی روبه‌رو شده است. بخشی از این مشکل به تعاملات جهانی برمی‌گردد. با وجود این، این خلاء باید پر شود.

  • احمدرضا منصوری، مدیرعامل پی‌پینگ

اکنون در صنعت بانکی موجی شکل گرفته است که در صنعت پرداخت به دنبال مقصر آن هستند. اینکه چقدر می‌توان در چنین فضایی فعالیت داشت برای من مشخص نیست، ولی احتمالاً با تعدادی فرایند قهری از سمت رگولاتور مواجه هستیم که نمی‌دانیم تا کی ادامه خواهد داشت و چه اتفاقی ممکن است بیفتد. تلاش ما این است که با فعالیت‌های صنفی و تعاملات کارشناسی این اصطکاک را کاهش دهیم و فضای پیش رو را به سمت نوآوری و سرعت در قانون‌گذاری پیش ببریم.

  • آرمین اژدری، مدیرعامل شرکت تاژان سیستم

شرکت‌های نرم‌افزاری در یک سال گذشته یک چالش بزرگ داشتند، آن هم بحث منابع انسانی بود که فکر می‌کنم یکی از چالش‌های بزرگ در سال آینده نیز می‌تواند باشد.

  • آروین شاهین‌فر، مدیرعامل شرکت امن‌پرداز معتمد ایرانیان

در صنایع بانکی و پرداخت کشور در یک سال آینده با توجه به مسائل مالیاتی که وجود دارد، با چالش انجام تراکنش‌های بانکی و تبدیل آنها به صورت‌حساب‌های الکترونیکی روبه‌رو خواهیم بود. این تبدیل شدن باید حتماً اتفاق بیفتد و همکاری PSPها و شرکت‌های معتمد مالیاتی به رفع این چالش کمک می‌کند. در سال آینده با الزام صورت‌حساب الکترونیکی روبه‌رو خواهیم شد.

  • امید آقاجانی، کارشناس صنعت پرداخت

منابع انسانی و رگولاتوری دو مورد از چالش‌های مهم صنعت پرداخت کشور در سال آینده خواهد بود. موضوع مهاجرت منابع انسانی جدی شده است و شرکت‌ها مجبورند از یکدیگر نیرو بگیرند و افراد با درخواست‌ حقوق بالاتر شرکت فعلی‌شان را ترک می‌کنند و فشار اقتصادی باعث می‌شود دیگر مثل قبل به شرکت‌ها وفادار یا دلبسته نباشند. نهاد رگولاتوری نیز در حوزه‌های گوناگونی نظیر رمزارزها علی‌رغم اینکه می‌گوید در حال تدوین قانون هستم، کاری نمی‌کند و شرکت‌های پرداختی با توجه به روندهای روز دنیا باید خدمات رمزارزی به مردم ارائه دهند و وقتی رگولاتور این حوزه را رگوله نکند، طبیعی است که نمی‌توانند این کار را کنند.

  • امید ترابی، مدیرعامل شرکت پرایوت اکوییتی نوا

چالش‌های مختلفی در یک سال آینده برای صنایع بانکی و پرداخت کشور وجود دارد. فکر می‌کنم احتمالاً اکثر دوستانی که با آنها صحبت کرده‌اید، مشکل نیروی انسانی را مطرح کرده‌اند. مهاجرت نیروی انسانی متخصص، به‌خصوص در سطوح بالای مدیریت، یکی از این مشکلات است. تعداد زیادی از مدیران ارشدی که می‌توانند یک کسب‌‌وکار را پیش ببرند، آن را بزرگ و مقیاس‌پذیر کنند، متأسفانه مهاجرت کرده‌اند. البته چالش‌های رگولاتوری نیز وجود دارد. علاوه‌بر اینها، چالش‌های مربوط به ریسک‌های کلان و سیستمی اقتصاد را هم داریم که روی حوزه فناوری و اقتصاد دیجیتال تأثیر می‌گذارند.

  • امین خادمی واحد، مدیرعامل اقساط‌مارکت

چالش بزرگ این روزهای صنعت بانکداری و پرداخت کشور، پارادایم‌شیفتی است که در این سال‌ها باید انجام شود و از بستر سنتی به سمت نوآوری و فین‌تک برود. در صنعت لندتک که ما در آن فعالیت می‌کنیم، نقش پررنگ این موضوع مشاهده می‌شود. با توجه به این‌که یکی از نقاط آسیب‌پذیری شرکت‌ها تأمین مالی است و با شرایطی که در صنعت بانکداری دیجیتالی در حال ایجاد شدن است، می‌توانیم چابکی را در اعطای تسهیلات داشته باشیم. در نتیجه، نزدیک شدن به نوآوری‌های فین‌تک می‌تواند به چرخه ما در تولید کمک شایسته‌ای کند.

  • بهزاد صفری، معاون فناوری اطلاعات بانک سپه

به نظر من موضوع امنیت مهم‌ترین چالش سال آینده صنایع بانکی و پرداخت کشور خواهد بود که ناشی از تضعیف زیرساخت‌های فیزیکی و انسانی است.

  • پویان عطاآبادی، مدیرعامل بهین فردا

 به نظر من چالش بزرگی که تمام شرکت‌ها در سال آینده با آن مواجه خواهند بود، چالش نیروی انسانی است. ما می‌بینیم که بسیاری از نیروها به‌صورت دورکار برای مجموعه‌های مختلف کار می‌کنند. این هم جنبه‌های مثبت دارد،‌ هم منفی. صنعت پرداخت کشور در سال آینده با چالش جذب و نگهداشت نیروی انسانی بیش‌تر روبه‌رو خواهد شد.

  • پیمان اکبری خرازی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت بازرگانی مبنا‌کارت‌ آریا

بهتر است در دو بخش این موضوع را تشریح کنم. در بخش سخت‌افزار و تجهیزات، ما نیاز به واردات کالا داریم که تخصیص ارز اکنون یکی از مهم‌ترین مشکلات شرکت‌های واردکننده است. در حوزه نرم‌افزار نیز مهم‌ترین چالش، مربوط به نیروی انسانی متخصص است.

  • پیمان منعم طبری، مدیرعامل شرکت سیناتک

به نظر من یکی از مهم‌ترین چالش‌های صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال آینده موضوع فرسودگی زیرساخت‌ها است. با توجه به حضور فناوری‌های جدید در دنیا نیاز داریم که این زیرساخت‌ها بهینه و به‌روز شوند؛ اقدامی که هزینه‌های زیادی را به صنایع بانکی و پرداخت کشور وارد می‌‌کند، اما راه گریزی از آن نیست. بانک‌ها باید درآمد بیشتری داشته باشند تا بتوانند این چالش را برطرف کنند. فاصله داشتن ما از فناوری‌های روز دنیا می‌تواند چالش بزرگی باشد. صنایع بانکی و پرداخت کشور به‌شدت به استفاده از هوش مصنوعی نیاز دارند و باید روی این مسئله کار کنند. با درایتی که در بانک مرکزی و مدیران آن می‌بینم ان‌شاءالله این چالش برطرف می‌شود. دنیا دارد به سمت هوش مصنوعی می‌رود و مشتریان ایرانی هم توقع دارند خدماتی به آنها داده شود که از محل این فناوری آمده باشند. اگر صنایع بانکی و پرداخت به این مسئله دقت نکنند، زیان زیادی می‌بیند. می‌دانم که در بانک‌های مختلف پروژه‌هایی تعریف شده است. مثلاً بانک سینا خیلی جدی دارد روی این مسئله کار می‌‌کند، اما باید استفاده از بانک مرکزی به‌صورت جدی به اولویت و دغدغه بانک مرکزی تبدیل شود.

  • حامد دهقانی، مدیرعامل شرکت داده‌ورزی سداد

به نظر من، مهم‌ترین چالش فعلی صنایع بانکی و پرداخت کشور در یک سال آینده، امنیت است؛ مسئله‌ای است که کل حوزه فناوری اطلاعات کشور با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند. این چالش در حوزه پولی و بانکی به دلیل حساسیت بالای آن اهمیت بیش‌تری دارد. هرچند وقت یک ‌بار اخبار مربوط به حملات سایبری به درگاه‌های بانکی، نفوذ به بانک‌ها یا شایعاتی درباره افشای اطلاعات مشتریان منتشر می‌شود. این مسائل نشان می‌دهد که کل صنعت بانکی کشور باید راهکارهای جدی‌تری را برای ارتقای امنیت، مقابله با تهدیدات و پاسخ به آنها در نظر بگیرد. ضرورت ایجاد بستری امن و مطمئن برای مشتریان حقیقی و حقوقی که بسیاری از آنها به دلیل نگرانی از افشای اطلاعات تجاری یا شخصی خود با چالش‌هایی مواجه هستند، بیش ‌از پیش احساس می‌شود. این موضوع نه‌فقط برای حفظ اعتماد کاربران، بلکه برای تداوم فعالیت‌های ایمن در این صنعت حیاتی است.

  • حبیب ابوقداره، مدیرعامل تدبیر اندیشان (با برند دایا دایموند)

مهم‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال‌ آینده تأمین مالی پروژه‌ها است. این قضیه با روش‌های سنتی حل نمی‌شود و صنعت باید روی روش‌های مدرنی مثل کرادفاندینگ و توکنایز کردن دارایی‌ها تمرکز کند. به نظر من،‌ توکنایز کردن یکی از روش‌های مؤثر تأمین سرمایه برای پروژه‌های بزرگ است.

  • حجت آزادبخت، مدیرعامل امیدنت

چالش‌های صنایع بانکی و پرداخت کشور زیاد هستند، اما به نظر من مهم‌ترین‌ این چالش‌ها به فرسودگی زیرساخت‌ها،‌ وارد نشدن فناوری به داخل کشور و جذب و نگهداشت نیروی انسانی برمی‌گردد. هم‌اکنون، با توجه به وضعیت اقتصادی کشور نیروی انسانی زیادی نداریم که به ما در شرکت‌ها کمک کنند.

  • حسام حبیب‌الله، عضو هیئت‌مدیره و معاون فناوری اطلاعات بانک شهر

برای صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال آینده دو چالش اساسی وجود دارد. شاید بتوان گفت که موضوع امنیت سایبری یکی از مسائل اصلی ما در صنایع بانکی و پرداخت الکترونیکی است و همه بانک‌ها برای ارتقا آن در تلاش هستند. نکته دوم هم به رگولاتوری فین‌تک‌ها در کشور بر می‌گردد. رگولاتوری در این حوزه نیاز به بازبینی جدی دارد و بانک مرکزی در آن نقش ایفا می‌کند و باید بتواند هم امنیت را حفظ کند، هم فضا را برای کسب‌وکارها باز نگه دارد. به نظر می‌رسد این بزرگ‌ترین چالش سال‌های گذشته فناوری مالی در کشور بوده است که در ۱۰ سال آینده هم وجود خواهد داشت.

  • حسام مقصودلو، عضو سابق هیئت‌مدیره هلدینگ تفتا

با توجه به صحبت‌های رئیس‌کل بانک مرکزی در افتتاحیه یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت، حاکمیت تصمیم گرفته است که در مواجهه با رمزارزها موضع مشخص‌تری به خود بگیرد. به نظر می‌رسد در این خصوص حاکمیت رویکرد آغوش باز را انتخاب کرده و رگولیشن مناسبی را شاهد خواهیم بود که هم حقوق مردم حفظ شود، هم کسب‌وکارها حمایت شوند. این رگولیشن چالش‌هایی را با خود به همراه خواهد داشت. به هر حال همه قانون‌گذاری‌ها با چالش همراه هستند، اما با حرکت رو‌به‌جلویی مواجه هستیم. در صنعت پرداخت باید با صنعت لندتک‌ نیز تعیین تکلیف و تصور من این است که برای آن در شبکه پرداخت، قانونی وضع می‌کنند. حوزه دیگری که این روزها بسیار نمایان شده است، حوزه خدمات ارزی خرد است که برای مسافران داخلی و خارجی مطرح است و احتمالاً صنعت پرداخت برای این موضوع هم راهکاری خواهد داشت و نشانه‌هایی از حل این موضوع وجود دارد. از سوی دیگر، اتصال شبکه شتاب به میر و بریکس احتمالاً فرصت‌هایی را برای شبکه پرداختی ما ایجاد می‌کند که این موضوع هم از جنس خدمات مالی و پرداخت محسوب می‌شود. خوبی این موضوع این است که شبکه پرداخت بعد از یک دوره مقابله تصمیم به تعامل گرفته است و قانون‌گذاران در حال به ‌رسمیت‌ شناختن اکوسیستم فین‌تک هستند و این تعامل را به سمت حمایت از کسب‌وکارها در عین محافظت از حقوق مردم پیش خواهند برد که این موضوع هم حرکت روبه‌جلویی است.

  • حسین اسلامی، مدیر عامل رمیس

چالش‌ها یکی دو تا نیستند، اما اگر قرار باشد فقط به یکی از آنها اشاره کنم، از چالش جذب و نگهداشت نیروی انسانی عبور و روی چالش رگولاتوری تمرکز می‌کنم. امیدوارم بر اساس قانون جدید بانک مرکزی،‌ این نهاد وارد گفت‌وگوی بیشتری با بانک‌ها و بخش خصوصی شود تا با شناخت و درک بهتر کسب‌وکارها، تصمیمات درست‌تری در زمینه رگوله کردن آنها بگیرد.

  • حسین بهادربیگی، رئیس هیئت‌مدیره و معاون تجاری شرکت فناوری اطلاعات ناواکو

به نظر من، مسائل مربوط به ارزهای دیجیتال و ریال دیجیتال بانک مرکزی ایران یکی از چالش‌های مهم ما در سال آینده  است. ریال دیجیتال بانک مرکزی ایران با توجه به آینده پرداخت در ایران و جهان طراحی و ارائه شد، اما چون داخلی و بومی است، نمی‌توان آن را در عرصه بین‌الملل مثل ارزهای دیجیتال استفاده کرد. من امیدوارم این مشکل در سال آینده برطرف شود.

  • حمزه آقابابایی‌، مدیرعامل ایران‌کیش

با توجه به نوسانات ارزی که همین اخیراً در بازار به وجود آمد و فاصله کمی که نرخ ارز نیمایی با نرخ ارز آزاد پیدا می‌کند، فعالان صنایع بانکی و پرداخت باید در خصوص پیش‌بینی‌های خود برای مباحث مالی‌ شرکت‌هایشان نگران باشند. شرکت‌های بورسی باید صورت‌های مالی خود را به‌صورت سه‌ماهه در کدال افشا کنند و این نوسانات ارز و پیش‌بینی‌پذیر نبودن مباحث مالی شرکت‌ها روی عملکرد آنها تأثیر بسزایی می‌گذارد. هزینه‌های ما ارزی و درآمدهایمان ریالی است و این می‌تواند شرکت‌ها را در وضعیت کنونی دچار مشکل کند. بانک مرکزی باید این نوسانات را کنترل کند تا مسیر توسعه ما هموار شود.

  • حمید بنائیان، معاون فناوری اطلاعات بانک آینده

به دلیل سرعت بالای تغییرات فناوری اطلاعات در سال‌های اخیر، بیش از یک چالش در یک سال آینده در برابر ما قرار دارد، اما مسائل امنیت اطلاعات و دسترسی به داده‌ها با توجه ‌به ورود هوش مصنوعی به حوزه فناوری اطلاعات و دامنه کاربرد آن اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. همچنان مثل گذشته چالش جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص نیز در حوزه فناوری و بانکی باپرجاست. من فکر می‌کنم در دو حوزه با چالش جدی روبرو هستیم. یکی چگونگی جذب و پذیرش نقش هوش مصنوعی و سیستم‌های هوشمند در موضوعات کسب‌وکاری است و موضوع دوم بحث امنیت اطلاعات است که بتوانیم در عین حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات زیرساخت‌های این بخش را توسعه دهیم.

  • حمیدرضا مختاریان، معاون فناوری اطلاعات و شبکه ارتباطات بانک ملی:

بزرگ‌ترین چالشی که در سال آینده با آن روبه‌رو خواهیم شد، چالش امنیت است. با توجه به گستردگی خدماتی که بانک‌ها ارائه می‌دهند و افزایش سطح تهدیدها، با مسئله نگه ‌داشتن داده‌ها به‌صورت امن و پایدار نگه داشتن سرویس‌ها روبه‌رو خواهیم شد. این چالش ریشه در دو موضوع دارد؛ افزایش تهدیدهای بیرونی و ضعف در تأمین و تجهیز منابع داخلی به‌خصوص تأمین نیروی انسانی متخصص.

  • حمیدرضا نائینی، مدیرعامل گروه انفورماتیک راهبر

بحث شرکت‌های معتمد مالیاتی یکی از مهم‌ترین چالش‌های حوزه پرداخت است که یک سال و نیم است وارد حوزه کسب‌وکاری شده‌اند. درواقع، بحث وصل شدن مؤدیان حقیقی به شرکت‌های معتمد مالیاتی را داریم؛ مؤدیانی نظیر صنف‌ طلافروش‌ها که تراکنش بالایی دارند. من فکر می‌کنم چالشی که با آن مواجه هستیم، این است که بتوانیم در همکاری با شرکت‌های PSP سرویس خوبی را به این مؤدیان ارائه کنیم تا هم تکالیف مالیاتی آنها انجام شود، هم حوزه توسعه کسب‌وکار معتمد مالیاتی شکل بگیرد. البته در این مسئله سازمان امور مالیاتی و مرکز تنظیم مقررات می‌توانند نقش بسیار جدی در شکل‌گیری کسب‌وکارهای معتمد مالیاتی در کشور داشته باشند.

  • خسرو سرپیری، مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره شرکت وثوق

به نظر من، اگر وضعیت صنعت پرداخت را در یک سال آینده بررسی کنیم، بیش‌ترین چالشی که با آن مواجه خواهیم بود، نوسازی در این حوزه است. مسائلی مانند حملات به بانک‌ها و نفوذهایی که در این زمینه اتفاق افتاده، از جمله مشکلات مهم هستند. همچنین، کمبود نیروی متخصص در حوزه بانکی یکی دیگر از چالش‌های اساسی است. اگر دقیق‌تر بخواهیم بررسی کنیم، ترمیم حقوق‌های کارکنان فنی و متخصص نیز هنوز به‌درستی انجام نشده است. بحث قانون‌گذاری و استفاده بهینه از داده‌های بانکی نیز از دیگر مسائل مهم به شمار می‌رود. به نظر می‌رسد بانک مرکزی در نحوه ارائه اطلاعات به سایر دستگاه‌ها، فرایندی منطقی و منظم طی نکرده است. به‌عنوان صاحب داده، بانک مرکزی می‌توانست داده‌ها را به شکل بهتری مدیریت کرده و به دستگاه‌های مختلف ارائه دهد. تمام این موارد مجموعه‌ای از چالش‌ها را در صنعت بانکی ایجاد کرده است. اما بزرگ‌ترین چالش فعلی، تأمین سخت‌افزارهای مورد نیاز بانکی است. با توجه ‌به وضعیت تحریم‌ها و شرایط کنونی، به نظر می‌رسد این نکات از جمله مهم‌ترین مسائلی هستند که مدیران بانکی در یک سال آینده با آنها مواجه خواهند بود.

  • داوود محمدبیگی، مشاور بانک خاورمیانه

بانک مرکزی به‌عنوان تنظیم‌گر حوزه پرداخت باید به دو حوزه توجه ویژه‌ای کند. اولین حوزه، رمزارزها و پول دیجیتال است. اگر چه بانک مرکزی پول دیجیتال خود را معرفی کرد، ولی بسیاری از بانک‌های مرکزی دنیا نتوانسته‌اند این پول را به‌ یک پول مقبول و مورد استفاده مردم تبدیل کنند. مثلاً کشور چین با وجود ۱۰ سال تلاش نتوانسته آن را عملیاتی کند. با توجه به نوساناتی که ما در حوزه رمزارز داریم، استقبال عمومی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه زیاد است و به‌تدریج هم شاهد این خواهیم بود که از رمزارز به‌عنوان ابزار پرداخت استفاده شود. بنابراین بزرگ‌ترین چالش بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی و مدیریت این بازار خواهد بود.

  • روح‌الله پرنیان، مدیرعامل جی‌اس‌ام ‌پی:

در سال‌های گذشته با چالش تعامل فعالان صنایع بانکی و پرداخت و فین‌تک با رگولاتور روبه‌رو بودیم که این چالش همچنان در سال‌های آینده نیز وجود خواهد داشت. در صنعت لندتک نیز در یک سال آینده با چالش تأمین مالی روبه‌رو خواهیم بود.

  • ساسان شیردل، فعال صنعت بانکی

چالش آتی صنعت پرداخت کشور به برخی از عوامل بیرونی مانند تنظیم‌گری برمی‌گردد. از طرف دیگر، آمادگی زیرساخت‌های نرم‌افزاری باید مناسب با سرعت کسب‌وکار و نیاز‌های بازار باشد، ولی متأسفانه هیچ اراده‌ای برای حل این مسئله و بهبود شرایط وجود ندارد. ما صرفاً غرق در واژه‌ها هستیم و برای کاربردی کردن و توسعه دادن این واژه‌ها نه اراده‌ای وجود دارد، نه برنامه‌ای. ما برای اینکه بتوانیم  واژه‌ها را به‌صورت یکپارچه پیاده‌ کنیم، نیاز به زیرساخت داریم و مسائلی مانند مهاجرت نیروی انسانی هم مزید بر علت شده است. در چنین شرایطی می‌شود هم راستا با روندهای جهانی حرکت کرد، اما متأسفانه باوجود شرایط فعلی بعید می‌دانم این امر محقق شود و اگر کشور در این مسیر حرکت نکند، صنعت پرداخت در سال‌های خیلی نزدیک با مشکلات جدی مواجه خواهد بود.

  • سعید جوریان، مدیر توسعه کسب‌وکار ساد ۲۴

یکی از چالش‌های کلیدی در صنعت بانکی کشور در یک سال آینده، ارائه سرویس و خدمات چک به‌صورت بانکداری باز در اختیار پلتفرم‌های موبایلی فین‌تک است. اگر بانک مرکزی این خدمات را در اختیار دیگر پلتفرم‌ها قرار دهد می‌تواند باعث افزایش اعتبار چک در بازار شود.

  • سید ابراهیم حسینی‌نژاد، مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره انیاک

از منظر بانکداری، نقدینگی یکی از مهم‌ترین چالش‌های صنعت در یک سال گذشته و سال آینده است. از منظر فناوری، فشاری که بر بانکداری باز و نئوبانک‌ها وارد می‌شود و مقاومت در برابر پذیرش این فناوری‌ها در بانک‌ها یکی از چالش‌های مهم است. در صنعت پرداخت، کماکان تنظیم‌گری مهم‌ترین چالشی است که ما بیش از یک دهه است که با آن درگیر هستیم. امسال معتقدم در حوزه رمزارز باید به یک دستاوردی برسیم و امیدوارم دستورالعملی که اعلام می‌شود، دست‌وپاگیر نباشد.

  • سید جواد سادات، عضو هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت مدیریت ثروت ستارگان

موضوعی که به نظر می‌رسد به دلیل شرایط اقتصادی کشور در یک سال آینده چالش باشد، اعتماد مردم به این صنعت برای سرمایه‌گذاری است. به همین دلیل وجود شرکت‌های فین‌تکی که تا به امروز موفق عمل کرده‌اند اهمیت دارد.

  • صالح نوریان، مدیرعامل شرکت آستان

چالش‌های صنایع بانکی و پرداخت کشور متعدد و چندوجهی است. در قدم اول با چالش عدم دسترسی به فناوری‌های جدید و به‌روز نبودن سیستم‌ها روبه‌رو هستیم و جا دارد که فکری اساسی به حال این مسئله کنند. سرمایه انسانی نیز روز‌به‌روز فقیرتر می‌شود. باید کاری کرد که نیروی انسانی حمایت شود و در کشور بماند. در حوزه رگولاتوری هم با چالش‌هایی روبه‌رو هستیم. رگولیشن ما از بازار عقب مانده است. رگولاتورها باید پیش‌بینی کنند که در آینده چه اتفاقی می‌افتد و از روندهای روز عقب نمانند. الان در حوزه‌هایی مانند رمزارز، رمیتنس، ترید فایننس و … رگولیشن به‌روزی نداریم و همیشه رگولاتور دیر عمل می‌کند و از سرعت تغییرات عقب می‌ماند.

  • عباس عسکری، رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل گروه مهیمن:

مهم‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت کشور در یک سال آینده مربوط به رگوله کردن صنعت لندتک و فین‌تک خواهد بود که بالاخره مشخص شود باید زیر نظر چه مرجعی فعالیت کنند. امیدوارم کسب‌وکارهای لندتک و فین‌تک کشور زیر نظر یک مرجع تخصصی بروند.

  • عبدالحمید منصوری، کارشناس فناوری

به نظر من، یکی از بزرگ‌ترین بحث‌هایی که در دنیا مطرح شده است هوش مصنوعی است و سال گذشته نیز در نظام بانکی کشور شاهد این بودیم که هوش مصنوعی به یک چالش تبدیل شده است. بالاخره هر فناوری نوظهوری به زمانی برای رسیدن به ثبات و ایستایی نیاز دارد تا سیستم مالی که از محافظه‌کارترین صنعت‌های دنیا است با آن فناوری جدید تطبیق پیدا کند، زیرا بانک‌ها معمولاً از محافظه‌کارترین سیستم‌ها و مؤسسه‌های دنیا هستند. در نتیجه شتاب‌زدگی ممکن است چالش بزرگی در این راستا به وجود آورد و نیازمند آن هستیم که به یک تعریف مورد قبول در خصوص هوش مصنوعی برسیم. در نهایت عمده‌ترین چالشی که نظام بانکی کشور در یک سال گذشته با آن روبه‌رو بوده است، هوش مصنوعی است.

  • علی بدیعی، مدیر توسعه کسب‌وکار جیبیت

من صنعت پرداخت را جدا از صنعت فین‌تک نمی‌بینم و فضای رگوله‌نشده و فضای رگوله‌شده در حال برخورد با یکدیگر هستند. به نظرم، در یک سال آینده باید در مورد نهادهایی که هنوز برای آنها به جمع‌بندی نرسیده‌ایم، تصمیم‌گیری جدی کنیم و اگر با مدل فعالی بخواهیم ادامه دهیم، با مشکلات فراوانی مواجه خواهیم بود.

  • علی بیاضی، معاون برنامه‌ریزی و نظارت بر شرکت‌های تفتا

ما در صنایع بانکی و پرداخت کشور با چالش رگولاتوری و فرسودگی زیرساخت‌ها روبه‌رو هستیم. علاوه‌بر این، از شرکت‌هایی که می‌خواهند به کمک صنعت بیایند هم حمایت چندانی نمی‌شود. این صنعت به فناوری‌های جدید نیاز دارد. چالش بعدی جذب و نگهداشت نیروی انسانی است. ما در جذب و نگهداشت نیروی انسانی با مشکل روبه‌رو هستیم و در نهایت باید به غلبه حاکمیت تفکر سنتی از بانکداری اشاره کنم. به جز نسل جدید، تصور اکثر مردم و مسئولان سنتی است و من می‌بینم که بعضاً‌ حتی قشر تحصیل‌کرده ما به‌سختی از همراه‌کارت استفاده می‌کند.

  • علی رهبری، عضو هیئت‌مدیره هلدینگ آفتاب خلیج‌فارس جی‌اس‌اس

به نظر من یکی از مهم‌ترین چالش‌ها بحث دیپ‌فیک و جعل هویت خواهد بود. طبق آمار SISA، در سال ۲۰۲۳ رشد قابل ‌توجهی در حوزه احراز هویت از طریق دیپ‌فیک داشتیم. در آمریکا ۱۷۰۰درصد و در آسیا ۱۵۰۰درصد رشد و به‌طور مشخص در حوزه مالی و فین‌تک حدود ۷۰۰‌درصد رشد جعل هویت داشتیم و برآورد این است که در سال ۲۰۲۷ حدود ۴۰ میلیارد دلار زیان حاصل از این موضوع خواهد بود.»

  • علی صالحی، مدیر توسعه کسب‌وکار حصین

چالش‌ها زیاد، قدیمی و عمیق هستند. فضا به‌صورتی است که بازیگران صنایع بانکی و پرداخت کشور به جای اینکه روی نوآوری، فناوری و توسعه صنعت متمرکز باشند، به فکر بقا هستند. چالش‌ها زیاد است، اما مهم‌ترین آنها فرسودگی زیرساخت، مناسب نبودن نظام مالی و رگولاتوری است. ما با اصلاح نظام کارمزد، کارمزدها را از سمت بانک‌ها به سمت پذیرنده‌ها بردیم، اما عدد کارمزدها تقریباً ثابت مانده است و توانایی پاسخگویی به نیازها و هزینه‌های صنعت را ندارد و نمی‌تواند به خلق و توسعه نوآوری و فناوری منتهی شود. با چالش رگولاتوری هم روبه‌رو هستیم و رگولاتور رویکرد محدودکننده دارد و ریسک‌پذیری را کاهش می‌دهد. وقتی ریسک‌پذیری وجود نداشته باشد، بازیگران حاضر در میدان از آن خارج می‌شوند و بازیگران جدید به آن وارد نمی‌شوند.

  • علی گلرخ، مدیرعامل فینوداد مرکز نوآوری بانک ملی

یکی از اصلی‌ترین چالش‌هایی که نه‌فقط در صنعت بانکی، بلکه در حوزه اقتصاد نیز وجود دارد، چالش منابع انسانی است. موضوعاتی مانند وضعیت اقتصادی و بحث مهاجرت نخبگان، جذب افراد بااستعداد را سخت کرده است. این مسئله برای ما که بر لبه فناوری حرکت می‌کنیم، چالش‌برانگیزتر است. اتفاقاتی در حوزه کلان اقتصاد در حال رقم‌خوردن است، اما در صورت وقوع هر گشایشی باز هم زیرساخت‌های ما برای اقتصاد و نظم جهانی جدید با چالش روبرو است. این موضوع به نیروی انسانی مربوط است و ما برای گذر از این مرحله به نیروی متخصص نیاز داریم.

  • علی گلزاده، مدیرعامل داتا:

اگر بخواهم از داتا که در حوزه داده و هوش مصنوعی فعالیت می‌کند، به چالش‌های مهم احتمالی صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال آینده اشاره کنم، باید بگویم که داده‌هایی که در اپ‌ها تولید می‌شود، باید تجمیع و یکپارچه شود و این موضوع یک چالش برای صنعت خواهد بود.

  • علی نوری، مدیرعامل هلدینگ فناوری اطلاعات بانک‌ شهر

مهم‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت و همه صنایع مرتبط با فناوری‌های نوین، حوزه زیرساخت و امنیت است. در یکی دو سال اخیر، مراکز داده و زیرساخت‌های فیزیکی اهمیت زیادی پیدا کرده است و ما در این باره با مسائلی نظیر نرخ ارز، تخصیص ارز، واردات دشوار و در یک کلام عدم توسعه زیرساخت‌ها روبه‌رو بوده‌ایم. اگر رگولاتور فکری به حال این حوزه نکند، با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌شویم. در توسعه زیرساخت‌های امنیت سرمایه‌گذاری‌های خوبی نداشتیم و اتفاقات ناگواری که برای بانک‌ها در این مدت افتاده و حملاتی که به زیرساخت‌های امنیتی آنها شده، نشان‌دهنده همین مسئله است. سال آینده را باید توسعه زیرساخت و امنیت بنامیم و در این راستا حرکت کنیم.

  • علی‌اصغر تقوی، معاون فناوری اطلاعات بانک کارآفرین

بحث‌ نوآوری و تغییرات فناوری موضوع مهمی است و تنظیم‌گری فناوری در صنعت پرداخت چالش پیش روی ما است. رگولاتور باید از رویکرد پیشگیرانه به سمت پیش‌بینی‌کننده برود.

  • علی‌اکبر رحیم بروجردی، مدیر سرمایه‌گذاری مدیریت ثروت ستارگان

مورد اول چالش‌های کلان اقتصادی مانند تورم و تحریم است. چالش دیگر چالش فناوری مانند امنیت است خصوصاً اینکه به سمت بانکداری باز پیش می‌رویم. لایه دیگر لایه قانونی و حاکمیتی است و مورد بعدی سمت مشتریان و تغییر رفتار آن‌ها است. تمام این موارد از مهم‌ترین چالش‌هایی خواهند بود که در یک سال آینده با آنها روبه‌رو هستیم.»

  • علیرضا بیجار، مدیرعامل شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق

هر چه‌قدر به سمت تمرکززدایی حرکت کنیم و بتوانیم سرویس‌ها را از سرویس‌دهنده‌های متعدد بگیریم، باعث می‌شود بسیاری از پیچیدگی‌ها و مشکلاتی که این روزها با آنها درگیر هستیم، حل شوند. خود این امر هم مکانیزم‌ها و مدل‌های تازه‌ای از مدیریت و کنترل را می‌طلبد و اگر بخواهیم با روال فعلی به پیشواز مخاطرات سال آینده برویم قطعاً مشکلات زیادی پیشروی صنایع بانکی و پرداخت خواهد بود.

  • علیرضا خداکرمی، عضو هیئت‌مدیره داده‌پردازی پارسیان

مهم‌ترین چالش رگولاتوری است، چون سرعت تحولات در این حوزه زیاد است و تنظیم‌گر این حوزه باید پابه‌پای این حوزه حرکت کند. این امر یکی از معضلات و چالش‌های پیش ‌روی صنعت بانکداری است. رگولاتوری فقط نظارت نیست، هدایت، صیانت و حمایت است. اگر فقط نظارت باشد، مشکلات خاصی ایجاد می‌شود. چالش مهم بعدی، بحث‌های زیرساختی و امنیتی است. باتوجه به مشکلات فیلترینگ، وجود فیلترشکن‌ها باعث آسیب رسیدن به شبکه پرداخت می‌شود که این امر مشکلات زیادی را ایجاد کرده است و نیاز به اقدامات زیرساختی و امنیتی را بیشتر می‌کند.

  • علیرضا سانیانی، معاون فناوری اطلاعات بانک سینا

مهم‌ترین چالشی که صنعت بانکداری کشور در یک سال آینده با آن مواجه خواهد بود را می‌توان از سه دیدگاه بررسی کرد. از منظر فناوری اطلاعات مباحث مربوط به امنیت و تأمین تجهیزات وجود دارد. وقایعی که در سال گذشته با آن‌ها برخورد داشتیم وقایع تلخی بوده‌اند. علی‌رغم این که صنعت بانکداری در حوزه فناوری اطلاعات، پیشرفت خوبی داشته است، اما این رشد به صورت گلخانه‌ای بود. در فضای امنیت سایبری خروج نیروهای متخصص و ارزشمند را از کشور و از صنعت بانکی شاهد هستیم که مشکلات زیادی را برای ما ایجاد کرده است. پس امنیت سایبری، تأمین تجهیزات و خروج نیروی متخصص از چالش‌های سال آینده خواهند بود. مطالبه شهروندان و توقع آنها از بانک‌ها نیز سطح بالاتری پیدا کرده، البته که بانک نیز رشد خود را داشته است. متأسفانه در مباحث مربوط به توانایی فناورانه بانک‌ها باید در حوزه فناوری اطلاعات و امنیت سایبری و سخت‌افزارها برنامه‌ریزی دقیقی توسط بانک‌ها به وجود آید

  • علیرضا قنادان، مدیرعامل لندو

بخشی از چالش‌هایی که صنعت پرداخت در یک سال آینده با آن مواجه است، از گذشته وجود داشته که مهم‌ترین آنها بحث‌های رگولاتوری و برخورد با نوآوری در این صنعت است. ولی یکی از چالش‌های بزرگ، امنیت است که به‌صورت روزافزون دارد اضافه می‌شود. توجه به امنیت از چالش‌های جدیدی است که به چالش‌های قبلی اضافه شده است.

  • عماد ایرانی، رئیس هیئت‌مدیره پارس‌یار و مدیرعامل فردا تک

بزرگ‌ترین چالش ما در سال جاری چه در صنعت پرداخت، چه در صنایع دیگر، موضوع نیروی انسانی خواهد بود. بزرگ‌ترین مسئله‌ای که در این یکی دو سال با آن مواجه بودیم بحث افرادی هستند که هم تخصص کافی داشته باشند، هم تعهد. از طرف دیگر، نیرو‌های جدیدی که وارد بازار کار می‌شوند هم خیلی علاقه‌ای به مدل‌های سنتی ندارند. نیروی متخصصی که بتواند در این حوزه فعالیت کند و بماند یا نیروهای قدیمی هستند که بخش عمده آنها مهاجرت کرده‌اند یا نیروهایی هستند که اکنون داخل کشور به‌سختی می‌توانیم آنها را پیدا کنیم، بنابراین اصلی‌ترین مسئله‌ای که امسال و سال‌های آتی با آن مواجه خواهیم بود نیرو کار متخصص و متعهد است.

  • فرشید اردوانی، مدیرعامل شرکت فینووا

به نظر من که در حوزه نوآفرینی کار می‌کنیم،‌ مهم‌ترین موردی که می‌تواند هم چالش، هم فرصت باشد، به‌کارگیری مناسب فناوری هوش مصنوعی در تسهیل کردن عملیات پرداخت و تطابق آن با بحث‌های رگولاتوری است.

  • فرهاد وکیلیان، مدیرعامل فاش

به نظر می‌رسد که بزرگ‌ترین چالش شرکت‌های فناوری اطلاعات و صنایع بانکی و پرداخت با آن روبه‌رو هستند، چالش منابع انسانی است که به‌شدت با آن درگیریم و با کمبود نیرو مواجهیم. در یک مقطعی با کمبود نیروهای فنی و متخصص روبه‌رو بودیم، اما حالا با کمبود نیروهای دیگر هم روبه‌رو هستیم و می‌بینیم که بخش زیادی از آنها مهاجرت می‌کنند. در این باره با مسائل فرهنگی و تغییر نسل‌ها هم روبه‌رو هستیم. نسل جوان ما فرهنگ متفاوتی دارند. همه ما وظیفه داریم این چالش را حل کنیم و چالشی نیست که برطرف کردن آن بر عهده نهاد خاصی باشد.

  • کامران خلت‌آبادی، مدیرعامل شرکت رایانه خدمات امید

با توجه ‌به همه عوارضی که در نرخ رشد داده‌ها و تأمین تجهیزات و عوارضی که از تحریم‌های مختلف ناشی شده است، در یک سال آینده بزرگ‌ترین چالش در صنعت بانکی به‌خصوص در قسمت عملیاتی، تأمین تجهیزات برای نرخ رشد اطلاعات یا پایداری سیستم‌ها، پوشش‌دادن تمام مواردی که برای بانک مرکزی به عنوان نهاد بالادستی و به عنوان سامانه‌های پول‌شویی و مبارزه با پول‌شویی باشد، است، زیرا ایجاد تمام این موارد نیاز به زیرساخت و توسعه مراکز داده دارد که به ‌احتمال زیاد در سال آینده با آن به‌عنوان یک چالش روبه‌رو می‌شویم. با عدم امکان تهیه تجهیزات به‌روز در کنار آن کمبود انرژی و برق و کولینگ و دیگر نیازمندی‌های زیرساختی حتماً با مشکل روبرو می‌شویم. این موضوع از جنس نرم‌افزاری نیست که بتوان از این طریق آن راحل کرد بلکه یک چالش حقیقی است که همه با آن روبه‌رو هستند.

  • کامران هاشم‌نژاد، سرپرست مدیرعامل شرکت گرایش تازه پارس

مهم‌ترین چالش به عقیده من افزایش نرخ ارز و وارد تجهیزات خواهد بود. همچنین چالش بعدی مربوط به جذب و نگهداشت نیروی انسانی است.

  • مجتبی طباطبایی، مدیرعامل شرکت آلفا ریئلیتی

بیش‌ترین چالشی که ما در حوزه فعالیت خودمان یعنی هوش مصنوعی در صنعت فین‌تک کشور می‌بینیم، چالش رگولاتوری است. چالش‌هایی که در آینده در حوزه هوش مصنوعی با آنها روبه‌رو می‌شویم نیازمند توجه بیشتری هستند. ممکن است هوش مصنوعی چالش‌هایی را به وجود بیاورد، ولی می‌توان از خود هوش مصنوعی برای رفع آن چالش‌ها کمک گرفت.

  • مجید غیوری‌ثالث، رئیس هیئت‌مدیره هلدینگ به‌ پویان هوشمند امید

چالش سال آینده یا چند سال آینده صنایع بانکی و پرداخت کشور، نیروی انسانی متخصص مخصوصاً در حوزه هوش مصنوعی است. ما افق جدیدی در این موضوعات نداریم. به نظرم چالش جدید علاوه‌بر چالش‌های توسعه همیشگی مثل زیرساخت، پردازش و… به بحث دانشی و مهارتی برمی‌گردد که در بانکداری به آن نیاز داریم. ما در بانک سپه  تربیت و جذب و تزریق نیروی متخصص به بانک را شروع کرده‌ایم.

  • مجید هادی، مدیرعامل هلدینگ توسعه فناوری اطلاعات بانک سینا

به نظر من، مهم‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت کشور در سال آینده، موضوع امنیت خواهد بود. البته این مسئله فقط به امنیت سایبری محدود نمی‌شود، بلکه شامل امنیت در مفهوم کلان آن است. با وجود این، یکی از ابعاد برجسته این چالش، امنیت سایبری است که اهمیت آن در دو سال گذشته به‌وضوح مشخص شده است. موضوع اصلی در این زمینه، تداوم سرویس‌دهی است که با توجه ‌به شرایط تحریمی، نوسانات نرخ ارز و وضعیت زیرساخت‌ها، به یک به‌روزرسانی و ارتقاء جدی نیاز دارد، اما این امر به دلیل شرایط فعلی، کمی دور از دسترس به نظر می‌رسد. بنابراین، یکی از اولویت‌های اصلی صنعت بانکداری در سال آینده باید تسریع در به‌روزرسانی و ارتقاء زیرساخت‌ها باشد. از سوی دیگر، در حوزه امنیت کلان، یکی دیگر از چالش‌های مهم، نقش رگ‌تک‌ها و فناوری‌های نظارتی است. در حال حاضر، اکوسیستم صنعت فین‌تک، پرداخت و حتی حوزه رمزارزها با سرعت در حال پیشروی است. تجربه نشان داده است که رویکردهای محدودکننده و سلبی نمی‌توانند مؤثر باشند. هر کجا که چنین رویکردهایی اعمال شده، نه‌فقط کارآمدی کاهش‌ یافته، بلکه فشار بر قانون‌گذار نیز افزایش پیدا کرده است. به همین دلیل، به نظر می‌رسد که رگ‌تک‌ها می‌توانند نقش کلیدی در بهبود نظارت ایفا کنند و رگولاتورها باید خود را برای پذیرش این فناوری‌ها آماده کنند. آن‌ها باید درهای خود را به روی فین‌تک‌های فعال در این حوزه باز کنند و از پتانسیل آن‌ها برای نظارت و تنظیم‌گری بهتر بهره ببرند. عدم توجه به این دو مسئله، یعنی به‌روزرسانی زیرساخت‌ها و پذیرش رگ‌تک‌ها، می‌تواند چالش‌های سنگینی را برای صنایع بانکی و پرداخت کشور ایجاد کند. در نهایت، ما ممکن است به مسیری وارد شویم که بازگشت از آن بسیار پرهزینه و دشوار باشد.

  • محسن زادمهر، مدیرعامل فوربیکس

منابع انسانی در یک سال آینده در صنایع بانکی و پرداخت کشور چالش بزرگی خواهد بود، زیرا با توجه به میزان مهاجرتی که مشاهده می‌شود، آسیب بسیار زیادی به صنایع بانکی و پرداخت وارد شده است. گفتنی است که بسیاری از مشکلاتی که در سال جاری نیز شاهد آن بودیم، ریشه در مشکلات کمبود منابع انسانی متخصص دارد، این در حالی است که این مشکل هر روز حادتر می‌شود.

  • محسن عزیزی، فعال صنعت بانکی

در سال‌های اخیر در صنعت بانکداری و پرداخت به‌شدت روی زیرساخت‌های سخت‌افزاری سرمایه‌گذاری و هزینه‌های سنگینی شده است. در حوزه نرم‌افزار معضلات متعددی مانند تحریم‌ها، قطع ارتباط با روندهای جهانی و مهاجرت نخبگان صنعت گرفتاری‌های این حوزه را بیشتر کرده است، اما به نظر من مهم‌تر از این دو چالش، چالش ذهنیت ضد توسعه است که متأسفانه هم در فعالان مرتبط با دولت و مجموعه حکمرانی وجود دارد، هم در بخش تنظیم‌گری. چنین ذهنیتی باعث شده است ما مدام شاهد منع از توسعه خدمات و زیست‌بوم‌ها باشیم. این یک پدیده ضد روندهای مرسوم در دنیا به ‌حساب می‌آید و پدیده‌ای است که عوارض بسیار متعددی در پیش دارد و متخصصان و کارآفرینان این حوزه را تشویق به مهاجرت می‌کند.

  • محمد حق‌دادی، معاون فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین:

مهم‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت کشور در یک سال آینده به استفاده از فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی و همچنین رگولاتوری بر‌می‌گردد. بحث‌های امنیتی هم هر روز پررنگ‌تر می‌شود و مدل حملات سایبری هم متفاوت شده است که باید برای مقابله با آن آماده بود.

  • محمد رشیدی‌کوچی، مدیرعامل و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره همراه‌کارت

با توجه‌ به تغییراتی که رخ می‌دهد و اینکه رگولاتوری و صنعت به سمتی پیش می‌روند که بتوانند خدمات نوین و ابزارهای پرداخت نوین ارائه بدهند، اینکه ما مردم را متقاعد به استفاده از این روش‌ها کنیم تا به ما اعتماد کنند، به نظرم یک چالش جدی در یک سال آینده در صنایع بانکی و پرداخت کشور است.

  • محمد صادقی، مدیرعامل شرکت بهسازان ملت

به نظر من مسئله اصلی ما در صنایع بانکی و پرداخت، نیروی انسانی متخصص است. نیازها روزبه‌روز جدیدتر و از طرفی دیگر سیستم‌های ما قدیمی‌تری می‌شوند و مشکل منابع انسانی باعث می‌شود ما در ارائه سرویس جدید دچار اختلال شویم. مسئله مرتبط با نیروی انسانی آزاردهنده‌ترین مسئله نظام بانکی است.

  • محمد مظاهری، مدیرعامل شرکت توسن‌تکنو

باتوجه‌به شرایط اقتصادی بهتر است از منظر مشتریان بانک به اوضاع نگاه کنیم. به دلیل رشد نقدینگی و تورم، سیاست‌های انقباضی در اعطای تسهیلات شرایطی را ایجاد کرده است که مشتریان آنها مشکل نقدینگی دارند. از طرفی بانک‌ها هم معذوریت منابع دارند و هزینه منابع برای آنها بسیار زیاد است و نمی‌توانند تأمین مالی را مثل گذشته انجام دهند. این چالش راه‌حل دارد و این راه‌حل جایگزینی تسهیلات با اعتبار است. سرویس‌های اعتباری، خدمت‌های اعتباری و کمک گرفتن از پلتفرم‌های اعتباری چه در حوزه B2C و چه در حوزه B2B نیاز است؛ در غیر این صورت بانک‌ها نمی‌توانند به مشتریان خود کمک کنند.در صنعت پرداخت دو چالش وجود دارد: نوآوری و بهینه‌سازی. هزینه‌های این صنعت بالا است و با درآمد بالا همراه نیست. اکوسیستم باید به کمک فین‌تک‌ها و نرم‌افزارها به سمت نوآوری پیش برود. علاوه بر این، باید از فناوری در فرایندهای خود به‌جای انجام بسیاری از کارها به‌صورت دستی کمک بگیرند تا هزینه‌های خود را کاهش دهند.

  • محمدباقر پیشوایی، مدیرعامل شرکت سیتاد

اگر بخواهم به‌صورت کلی‌ به این مسئله نگاه کنم باید یگویم که ما اکنون در حوزه اقتصاد دیجیتال رگولاتور مشخصی نداریم، اگرچه در قانون مشخص شده و قرار است سازمان تنظیم مقررات به‌عنوان بازوی رگولاتوری کشور به رگولاتوری اقتصاد دیجیتال وارد شود، ولی تعدد نهادهای قانون‌گذار در رگولاتوری اقتصاد دیجیتال یکی از چالش‌هایی است که وجود دارد و مشکلات ناشی از این امر نیز در یکی، دو ماه اخیر در حوزه رمزارز و حوزه‌های دیگر نمایان شده است.

  • محمدرضا روشناس، رئیس هیئت‌مدیره زیرساخت و امنیت صاد

به نظر من بزرگ‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت در یک سال آینده، فرسودگی زیرساخت‌های این صنایع خواهد بود. ما به زیرساخت‌های جدید دسترسی نداریم و این مسئله مهمی است. دومین چالش نیز به امنیت برمی‌گردد و باید اقدامات جدی در این خصوص انجام شود.

  • محمدرضا مباشرفر، مدیر توسعه کسب‌وکار شرکت بازرگانی مبناکارت آریا

 یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که شرکت‌ها با آن در یک سال آینده مواجه هستیم، جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص است. با توجه به افزایش نرخ مهاجرت و گسترش روش‌های کاری مانند دورکاری، بسیاری از نیروهای متخصص با خارج از کشور در تعامل هستند. از سوی دیگر، توقعات پرداخت این نیروها با توجه به شرایط اقتصادی، خارج از توان شرکت‌ها است. این مسئله به یکی از چالش‌هایی تبدیل شده که می‌تواند در کوتاه‌مدت شرکت‌ها را با بحران روبه‌رو کند.»

  • محمد رضوان‌مدنی، مدیرعامل رایان هم‌افزا

ما در کشور با یک ابرچالش روبه‌رو هستیم که تورم است؛ چالشی که همه مردم آن را در زندگی روزمره‌شان حس می‌کنند و از خرد تا کلان کشور با آن درگیر است. صنایع بانکی و پرداخت کشور به‌‌تنهایی نمی‌تواند این مشکل را حل کند و نیاز دارد که با بازارهای دیگری مانند بازار سرمایه همکاری و هم‌افزایی کند تا راه‌‌حل‌های نوین و متنوعی برای حفظ و افزایش دارایی‌هایی مردم ایجاد شود. یعنی معتقدم بازار پول و بازار سرمایه باید دست‌به‌دست هم بدهند تا مشکل تورم را حل کنند و راه‌حل‌هایی در حوزه مدیریت ثروت خلق کنند که دارایی مردم را حفظ کند.

  • محمدصادق آزادانی، رئیس کمیسیون لندتک سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران

به اعتقاد من موضوع رگولاتوری مانند چند سال اخیر یکی از مهم‌ترین چالش‌ها خواهد بود؛ چالشی که باعث شد ما کمتر موضوعات نوآورانه را شاهد باشیم، تا جایی که بانک مرکزی هم اعلام کرد حتی بانک‌ها نیز شبیه هم شده‌اند، چه برسد به کسب‌وکارهای مرتبط با بانک‌ها. درنتیجه به نظر من مهم‌ترین چالش این حوزه در آینده نیز کماکان موضوع رگولاتوری خواهد بود. موضوع دوم با توجه‌ به چالش‌های اخیر که صنعت بانکی کشور را تحت‌تأثیر قرارداد، بحث امنیت اطلاعات و امنیت در زیرساخت‌ها است. بانک‌ها به اعتقاد من باید بتوانند در بودجه سالانه خود بحث‌های امنیت اطلاعات را جدی‌تر در نظر بگیرند.

  • محمدعلی بخشی‌زاده، مدیرعامل امیدبوم

فناوری در صنایع بانکی و پرداخت کشور رشد و پیشرفت چشمگیری داشته است. رگولاتوری این صنایع نیز باید رشد و پیشرفت چشمگیری داشته باشد. اگر می‌خواهیم این صنایع با سرعت فناوری جلو برود و توسعه ملموسی داشته باشد، باید رگولاتورش هم با این سرعت همراه شود،‌ وگرنه مجموعه‌های دانش‌بنیان و منابع انسانی مأیوس می‌شوند و هدر می‌روند.

  • محمدمهدی متولی، مدیرعامل شرکت امید‌پی

به نظر من بزرگ‌ترین چالش حوزه بانکی کشور، موضوع امنیت و پیشامدهایی است که ناشی از این چالش به وجود می‌آید. مثلاً اگر اعتماد کاربران کاهش یابد برگرداندن آن کار سختی است. یکی دیگر از چالش‌ها موضوع رگولاتوری است که سرعت توسعه محصولات جدید را کاهش داده است.

  • مرتضی ترک تبریزی، رئیس هیئت‌مدیره بانک تجارت

به نظر من، بیش از یک موضوع در صنایع بانکی و پرداخت تا یک سال آینده، تبدیل به چالش خواهد شد، اما یکی از مهم‌ترین این موضوعات نگهداشت نیروها حتی در حد معاون فناوری خواهد بود. ما باید معاون فناوری‌ها و مدیران بالای هرم حوزه فناوری را به هر روشی حفظ کنیم. به دلیل نفوذ این فناوری به کسب‌وکارهای مختلف این کار بسیار سخت شده است و با کوچک‌ترین لرزه‌ای به بدنه فنی بانک و شرکت‌های دیگر فشار خواهد آمد. پس یکی از چالش‌های جدی، نیروی انسانی حتی در لایه مدیران ارشد است. چالش بعدی موضوع امن‌سازی است. این امن‌سازی یعنی ما از ابتدای هر پروژه ماهیت امنیت را در حوزه‌های کسب‌وکار و زیرساخت فنی و نیروی انسانی ایجاد کرده باشیم. ما باید از ابتدا آن را در نظر داشته باشیم و پیوست امنیتی را رعایت کنیم. ما دائماً در معرض تهدید هستیم و این تهدیدها در حوزه سایبری رنگ و بوی سیاسی، اجتماعی و امنیتی پیدا می‌کند. حوزه‌ای که برای کشورهای متخاصم بسیار جذاب است، سیستم بانکی است، زیرا با ایجاد مشکل در بانک، ما در بخش‌های دیگر نیز دچار مشکل می‌شویم. حتی یک بانک می‌تواند به بانک‌های دیگر تسری پیدا کند. موضوع آخر هم وارد کردن ویژگی‌های هوشمند در صنعت بانکی است. فناوری هوش مصنوعی به‌سرعت در دنیا پیشرفت کرده است و ما باید به‌سرعت در کشور از آن استفاده کنیم؛ استفاده‌ای کامل و جامع، نه به‌عنوان دکور. در حوزه تجهیزات نیز کمبودهایی داریم،‌ ولی اگر حمایت شود بخش خصوصی می‌تواند در این حوزه به بانک‌ها کمک کند. ما در حوزه مرکز تماس مشتری‌ها، شناخت مشتری‌ها و بهبود فرایندمان به‌شدت از هوش مصنوعی می‌توانیم کمک بگیریم.

  • مرتضی رسولی، مدیرعامل شرکت مهندسی ایران‌ برنا

در یک سال آینده آنچه  به‌عنوان چالش مطرح خواهد بود این است که از زاویه نگاه مشتریان چه پیشرفت‌هایی را می‌توان عملیاتی کرد. آنچه برای بانک‌ها از نگاه تحول دیجیتال بسیار مهم خواهد بود نگاه و تجربه مشتری است و اینکه بتوانند مسائل و چالش‌های خود را از منظر مشتری حل کنند. آنچه که بانک‌ها از نظر تقویت نرم‌افزار، سخت‌افزار یا منابع انسانی باید به آن فکر کنند و تمرکز کنند این است که مشتری‌ها روزبه‌روز از حضور فیزیکی در شعب بانک‌ها خودداری می‌کنند و توقعاتشان بالاتر می‌رود و بانک‌ها باید به این فکر کنند که مطابق گفته‌های آقای ستار هاشمی از منظر مشتری به موضوعات نگاه کنند. من هم همیشه فکر می‌کنم که چه در صنعت بانکی، چه در صنایع دیگر همیشه حرف اول و آخر را مشتری می‌زند.

  • مسعود پشم‌چی، مدیرعامل گروه داده‌پردازی پارسیان

از بزرگ‌ترین مشکلاتی که اکنون بانک‌ها و شرکت‌های فناوری اطلاعات حوزه بانکی و پرداخت با آن مواجه هستند، مبحث منابع انسانی و تجهیزات فرسوده است. به دلیل مشکلات متنوع سیاسی و اقتصادی و اجتماعی مانند تحریم و دیگر مسائل کشور با فرار مغزها روبه‌رو هستیم که این موضوع خود به کمبود نیروی انسانی دامن می‌زند. در شرایطی که خطرات سایبری بسیار زیاد شده است این موضوع نیز چالش بزرگی برای بانک‌ها است.

  • مسعود مرتضوی، بنیان‌گذار پویا

با توجه ‌به اتفاقاتی که در بانک‌ها رخ‌داده به نظرم توجه به بک‌آفیس مهم است. اگر توجه کنید اکثر انرژی بانک‌ها در این چند سال در لایه سرویس به مشتری و جذب منافع بوده و از موارد دیگر غافل بودند. درنتیجه نیاز داریم که به بک‌آفیس توجه ویژه‌ای شود.

  • مسعود وکیلی‌نیا، مدیرعامل هلدینگ ارتباط‌ فردا

امنیت از مسائلی است که صنایع بانکی و پرداخت را تحت شعاع قرار داده است و در کنار آن بحث‌های مربوط به رگولاتوری نیز وجود دارد. این دو موضوع به‌عنوان دو عامل تأثیرگذار در سال آینده حتماً صنعت را تحت شعاع قرار می‌دهند.

  • مصطفی امیری، مدیرعامل زرین پال

مهم‌ترین چالشی که در صنایع بانکی و پرداخت کشور وجود دارد حرکت از سمت سیستم‌های متمرکز به سمت محیط‌های فدرال‌شده است. چاره‌ای نیست جز اینکه به نحوی از زیرساخت‌هایی که به‌صورت متمرکز طراحی شده و شیوه‌ای که رگولاتور در برخورد با مسائل دارد و طبیعتاً نگاهی که سعی دارد همه چیز را به‌صورت متمرکز برطرف کند، به سمت نگاه پراکنده و رگولاتورهای بخشی که به‌صورت عرضی توسعه پیدا کرده‌اند، برویم. ما همیشه نگاهمان متمرکز بوده، ولی اکنون چاره‌ای جز نگاه متفاوت نداریم.

  • مصطفی ثابتی، مدیرعامل هلدینگ فناوری اطلاعات بانک گردشگری

فکر می‌کنم با توجه ‌به شرایط سیاسی و اقتصادی چالشی که با آن در یک سال آینده مواجه خواهیم شد، تورم بیش از حد خواهد بود که برای صنعت بانکی چالش تأمین و بهبود زیرساخت‌ها را به وجود خواهد آورد. خصوصاً اینکه با آمدن موضوعاتی مثل هوش مصنوعی ما نیاز به زیرساخت‌های جدید داریم تا محصولاتی را مبتنی بر فناوری‌های جدید معرفی کنیم. علاوه‌بر این، چون بهبودی در شرایط اجتماعی و اقتصادی نداشتیم، احتمالاً چالش نیروی انسانی متخصص در بخش فناوری اطلاعات را نیز خواهیم داشت.

  • مهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت

آن چیزی که در سال آینده بسیار نیاز است، ارتباط نزدیک با نهادهای ناظر و تنظیم‌گر است. به این دلیل که در حوزه فین‌تک سرویس‌های جدیدی به وجود آمده و در حال به وجود آمدن است. با توجه به این که نهادهای تنظیم‌گر در خصوص سرویس‌های جدید نگرانی‌هایی خواهند داشت، مهم‌ترین مسئله ما در یک سال آینده ارتباط نزدیک با نهاد تنظیم‌گر خواهد بود.

  • مهدی طالب، رئیس اداره فناوری‌های نوین فام

به نظر من، ما در حوزه دیتا با چالش‌ روبه‌رو خواهیم بود؛ اینکه دسترسی آزاد به دیتا وجود دارد یا خیر. دسترسی آزاد به دیتا در کشور ما محدود است. ما باید بتوانیم سیستم بانکی و پرداخت را برای افراد شخصی‌سازی کنیم و آن خدمت مطلوبی را که می‌خواهد به او بدهیم. مرجع مشخصی وجود ندارد که با حفظ حریم خصوصی افراد، دیتای آنها را به ما بدهد.

  • مهدی عبادی، مدیرعامل وندار

چالش صنعت فین‌تک از سال‌ها قبل یک چیز بوده و در سال پیش رو هم همان خواهد بود. ما با چالش رگولاتوری روبه‌رو هستیم و این چالش فقط برای صنایع بانکی و پرداخت کشور نیست و بیمه و بورس هم با این مشکل روبه‌رو هستند. رگولاتورهای بازارها و صنایع مختلف ما رویکرد محدودکننده و کنترل‌گر دارند و این باعث می‌شود که صنایع ما مثل صنایع کشورهای دیگر رشد نکند.

  • مهدی فاطمیان، مدیرعامل شرکت زیبال

تعامل صنعت بانکی با قانون‌گذار و بانک مرکزی چالشی است که از سال‌های گذشته برقرار است و به نظر من جای بهبود بسیاری وجود دارد. اخیراً بانک مرکزی چالش‌های اساسی‌ای در برابر سرویس‌های تسویه شرکت‌های پرداخت‌یار قرار داده است و این موضوع نیز یکی دیگر چالش‌های صنعت پرداخت است.

  • مهدی معرفتی، مدیرعامل پیمان

فکر می‌کنم مسئله نگهداشت نیروهای انسانی با توجه ‌به مهاجرت‌های پی‌درپی و موضوع امنیت دو چالش مهم در سال آینده خواهند بود.

  • مهدی ملکی، مدیرعامل فینوتک

من فکر می‌کنم مهم‌ترین چالش‌های صنایع بانکی و پرداخت کشور می‌توان دو موضوع عمده باشد: یکی چالش منابع انسانی و دیگری چالش تطبیق صنعت با فناوری‌های نوین. خیلی مهم است که صنعت بتواند خود را به‌ شکل مناسبی با فناوری‌های نوین انطباق بدهد. استفاده از هر فناوری یا هر استفاده‌ای از فناوری درست نیست و باید استفاده‌ها و انطباق‌ها هدفمند و هوشمند باشد.

  • میثم احمدی، مدیرکل بانکداری دیجیتال بانک قرض‌الحسنه ‌مهر ایران

فناوری‌های نوین جلوتر از رگولاتوری قرار دارند و محدودیت‌هایی که بانک مرکزی در یک سال گذشته گذاشته است، در نهایت به عدم توسعه صنعت بانکی می‌انجامد. در چنین وضعیتی بازار از دست بانک‌ها خارج می‌شود و به دست فین‌تک‌ها می‌افتد. بانک مرکزی محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی را برای حوزه‌هایی مانند نئوبانک، طلا و رمزارز در کشور ایجاد کرده است. علاوه‌بر این، به‌تازگی با خبر وصل شدن شبکه بانکی ایران و روسیه به یکدیگر هم روبه‌رو شدیم. من امیدوارم که نسل جدید رغبتی برای استفاده از چنین پروژه‌هایی داشته باشند. وصل شدن شبکه بانکی این دو کشور قبل از این هم وجود داشت و جابه‌جایی‌ها از طریق رمزارزها اتفاق می‌افتاد و آوردن آن در نظام بانکی که نظامی کنترل‌شده است، ریسک‌هایی دارد. بانک مرکزی به‌جای نظارت و کنترل باید به فکر گسترش و توسعه فناوری‌های نوین باشد. نسل آلفا و نسل زد استفاده‌کننده این فناوری‌ها هستند و بانک‌ها اگر از این حوزه عقب بمانند مشتریان آینده خود را از دست می‌دهند.

  • میثم رجبی، مدیرعامل رادین

احتمالاً چالشی که من به آن اشاره می‌کنم، تکراری است و در دو سال اخیر هم با آن روبه‌رو بوده‌ایم و سال آینده هم با آن روبه‌رو خواهیم بود. ما با چالش رگولاتوری روبه‌رو هستیم. رگولاتور باید با بخش خصوصی آشتی کند، از فضای کنترل‌گری خارج شود و فضای توسعه را باز کند. فضای کنترل‌گری باعث مرگ نوآوری می‌شود. ما باید نوآوری را نظام‌مند کنیم و آن را توسعه دهیم.

  • میثم فقیهی، مدیرعامل شاکیلید

یکی از چالش‌های صنعت بانکی در یک سال آینده، موضوع ریسک و هویت است. به دلیل ازدیاد فرایندهای دیجیتالی، به طور طبیعی این موضوع هم باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد و آن چیزی که تا به امروز وجود دارد، نیازمند تعمیق و تصحیح است تا فرایندها کامل‌تر و بهتر انجام شوند.

  • میرحسام حاجی‌میری، معاون فناوری گروه مالی کارآمد

یکی از مشکلاتی که کل شبکه بانکی با آن درگیر است، افزایش نرخ پول است. این موضوع مانند شمشیر دولبه می‌ماند که هم می‌تواند خوب باشد، هم بد. متقاضیان تمکین می‌کنند و پول را با بهره بالا قبول می‌کنند که دریافت و تأمین مالی کنند اما از سویی دیگر بازپرداخت و نرخ نکول احتمالا یکی از مشکلاتی است که در یک سال آینده با آن مواجه خواهیم بود. این موضوع به‌خصوص در پرداخت‌های خرد بیشتر مشکل‌ساز می‌شود. خدمات خردی که مردم از آن استفاده می‌کنند نرخ بهره بالا دارد و در درجه اول جذابیت زیادی دارد اما بعداً چالش‌های نکول را در شبکه بانکی ایجاد خواهد کرد.

  • نادر حجازیان، عضو هیئت‌مدیره مجموعه فناوران انیاک

موضوعات مختلفی وجود دارد، اما بحث EMV در کارهای بانکی تا یک سال آینده باید حل شود. منتها امروز شاید از لحاظ عملیاتی مقرون‌به‌صرفه نباشد که کشور به این سمت برود، اما راه‌حل‌های دیگری وجود دارد تا این مسئله حل شود. با وجود این،  این دغدغه مشترک تمام کاربران کارت‌ها است که کارت‌ها امنیت ندارند و قابل‌ کپی هستند. طبق آمار پلیس فتا هم تعداد زیادی مال‌باخته وجود دارد. ما و همکارانمان تلاش‌هایی در این زمینه داشتیم و بانک مرکزی هم به این نکته توجه دارد.

  • ناصر حکیمی، مشاور مدیرعامل بانک تجارت

مقرارات، مقرارات و مقرارات. یکی از مشکلات بزرگ و چالش‌های جدی است که ما در صنایع بانکی و پرداخت کشور با آن در یک سال آینده مواجه هستیم. باید به این سؤال پاسخ داد که با چه چه مقرراتی باید با نوآوری‌هایی که در این صنعت ایجاد می‌شود، روبه‌رو شد؟ واقعیت این است که با یک دیدگاه گذر کردن از موضوع یا پیش مقرراتی روبه‌رو هستیم. باید دید که چگونه می‌توان مقرارات‌گذاری کرد تا نوآوری و منافع مردم آسیب نبیند. این یک چالش بزرگ به حساب می‌آید و به نظرم این تنها چالشی است که همه چالش‌های دیگر را زیر سوال می‌برد.

  • هادی بهزادی، عضو هیئت‌مدیره آی‌بی شاپ

فکر می‌کنم بحث زیرساخت با توجه ‌به توسعه سریع فناوری مهم‌ترین چالش سال آینده صنایع بانکی و پرداخت کشور باشد و چالش‌های بعدی هم به نظرم بحث رگولاتوری و سرمایه انسانی است.

  • هومن سپهری، مدیرعامل تندر نور

مهم‌ترین چالش صنعت بانکی وپرداخت کشور در یک سال آینده مربوط به چالش ارز است. روندی که در این حوزه وجود دارد ما را با نگرانی شدیدی مواجه کرده است و اتفاقات مبهم و نامعلوم هستند. همین الان مدت‌ زمان تخصیص ارز به هشتاد روز رسیده است. با چنین مدت‌زمانی چگونه می‌توان برنامه‌ریزی کرد؟ هشتاد روز باید معطل بود تا ارز تخصیص پیدا کند، بعد از آن هم باید درگیر فرایند گرفتن ارز، حواله ارز و…  مدت‌زمانی که به‌خاطر تحریم کالا برای رسیدن کالا، قوانین سخت گمرک و ترخیص از گمرک مواجه هستیم و یک کالا چنین فرایندی را طی می‌کند تا به مرحله تولید برسد. تمام این موارد در سال‌های گذشته سه ماه طول می‌کشید، اما اکنون نیازمند حدود نه ماه زمان هستیم. در نتیجه امکان برنامه‌ریزی نداریم. اکنون یک بانک یا شرکت پرداختی که نیازمند دستگاه کارت‌خوان است و مناقصه برگزار می‌کند. در واقع، برای دو ماه بعد برنامه‌ریزی کرده است و کالای خود را برای دو ماه بعد طلب می‌کند. اما با روند موجود، نمی‌توان در دو ماه کاری انجام داد. باید از یک سال گذشته سفارش‌های خود را انجام دهیم. خبر جدید این است که ارز نیمایی نیز قطع و ارز رقابتی جایگزین آن خواهد شد. آخر سال گذشته تجربه ارز صادراتی را داشتیم که متأسفانه آن رقابت شدیدی که ایجاد شد، باعث شد تا نرخ ارز صادراتی با تفاوت بسیار کمی به نرخ ارز آزاد برسد؛ با چنین هزینه‌ای قدرت و توان شبکه بانکی و پرداخت چه‌قدر است که دستگاه کارت‌‌خوان ۱۰ میلیون تومانی را خریداری کند؟ این موضوع خیلی نگران‌کننده است و هم صنعت، هم ما به‌عنوان تولیدکننده توان این را نداریم که چنین هزینه‌ای را پرداخت کنیم، زیرا در مناقصات چیزی در حدود ۲۰ تا ۳۰درصد یا ۵۰درصد ارزش کالا را بدهند و باقی را باید خود تولیدکننده تهیه کند. سؤال اینجا است که چگونه تولیدکننده این هزینه را باید فراهم کند؟ امیدوار هستیم دولت و قانون‌گذار و بانک مرکزی فکری به حال این مشکل کنند.

  • وحید وکیل، مدیر فنی و سخت‌افزار شرکت گرایش تازه پارس

یکی از چالش‌های اصلی که شرکت‌های فعال در حوزه پشتیبانی در سال آینده خواهند داشت، بحث افزایش نرخ ارز خواهد بود و همین‌طور هزینه‌های تأمین قطعات یدکی برای پشتیبانی مطلوب مشتریان. بنابراین مباحثی مثل R&D و افزایش لایه‌های تعمیرات می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. از دیگر چالش‌ها مربوط به حفظ و نگهداشت نیروی انسانی متخصص در یک محیط رقابتی است.

  • ولی‌اله فاطمی اردکانی، بنیان‌گذار گروه توسن

صنعت بانکی کشور برای نوآوری و بهروز شدن، با چالش رگولاتوری مواجه است. همچنان رگولاتور نتوانسته است به خاطر نگرانی‌های خود در به‌روزرسانی فناوری پیشرفت چشمگیری در این حوزه ایجاد کند. همچنین رگولاتور به دلیل تفکری که از دهه‌های گذشته نسبت به فناوری دارد، نتوانسته است به‌درستی بر فناوری‌های امروز نظارت کند. بنابراین، دغدغه‌های بی‌جا برای رگولاتور ایجاد می‌شود و در نتیجه می‌خواهد با اقدامات و تصمیم‌گیری‌های صفرویکی و خشن نظارت کند. این را باید قبول کنیم که نظارت در عصر دیجیتال، باید خیلی هوشمندانه باشد و باید این اجازه را به نوآوری‌ها بدهد که اثربخشی خودشان را ثابت کنند. اگر بخواهیم به رشد فناوری با دید تهدید نگاه کنیم، با مشکلات فراوانی روبه‌رو خواهیم شد. فکر می‌کنم در سال آینده نیز همچنان این چالش وجود داشته باشد که دستگاه‌های نظارتی ما عملاً سلطه و دغدغه‌شان از دغدغه توسعه کسب‌وکار و از دغدغه رفاه مردم جلوتر است. رگولاتور هنوز قصد دارد تا اطمینان صد در صدی پیدا کند و بعد از آن توسعه اتفاق بیفتد. در این زمینه در سال آینده هم با چالش روبه‌رو هستیم و فکر نمی‌کنم شاهد تغییر چندانی باشیم، زیرا در لایه مدیران ارشد بانک مرکزی تحول بزرگی رخ نداده است.فکر می‌کنم صنعت باید خود قوی شود و فکری به حال کند و تضامین بهتری را برای اطمینان‌سازی به صنعت بدهد. ما نیز به‌عنوان صنعت و کسب‌وکار باید این را به دولت ثابت کنیم که دغدغه‌مند هستیم و فقط به کسب‌وکار خودمان فکر نمی‌کنیم و همه حواشی یک فناوری نوآورانه را می‌بینیم. در هر صورت باید در سال آینده برای تعامل با رگولاتور وقت بیشتری داشته باشیم.

  • یوسف پناهی، مدیرعامل شرکت داده‌پردازی معتمد تیس

مهم‌ترین چالش صنایع بانکی و پرداخت کشور در یک سال آینده با توجه به اتفاقاتی که در صنعت بانکی کشور افتاده است، مربوط به حوزه امنیت سایبری خواهد بود. چالش سرمایه انسانی را هم داریم. سومین چالش صنعت نیز به بحث‌های مربوط به نظام کارمزد برمی‌گردد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.