کمک به سرمایهگذاری هوشمندانهتر در بازار رمزارزها
در گفتوگو با همبنیانگذاران کوینپلاس درباره خدمات این شرکت مطرح شد
عصر تراکنش ۵۷ / کوینپلاس که گروهی متشکل از متخصصان حوزه بلاکچین و رمزارزهاست، فعالیت خود را از سال ۱۳۹۸ شروع و بر حوزه تحلیل بازار و تحقیق و بررسی پروژهها و فناوریهای نوین در حوزه بلاکچین متمرکز است. گروهی که هدفش ایفای نقشی مؤثر در توسعه دانش تحلیلی بازار رمزارزها و پروژههای بلاکچینی است و مهمترین خدمت آن کمک به افراد و سازمانها برای سرمایهگذاری هوشمندانهتر در بازار رمزارزهاست. در گفتوگویی که با امین زربخش و علی ذاکری، همبنیانگذاران کوینپلاس داشتیم، از فعالیتهای این کسبوکار و برنامههایی که برای سال جاری دارند، جویا شدیم. طبق گفتههای همبنیانگذاران کوینپلاس، فناوری بلاکچین و کاربردهای مختلف آن در صنایع و حوزههای دیگر، برای تیم آنها بسیار جذاب است و هدفگذاری کردهاند تا با توسعه و تقویت این بخش و تعریف پروژههای تحقیقاتی جذاب در این زمینه، بتوانند به بهکارگیری این فناوری در کشور کمک کنند. کوینپلاس که در سال ۱۳۹۸ از یک اتاق هفتمتری کار خود را شروع کرد، امروز یک تیم ۲۵ الی ۳۰ نفره است که علاوه بر اینکه در حوزه تحلیل فاندامنتال بازار و شناسایی پروژههای جذاب برای سرمایهگذاری بسیار فعال است، در حوزه معاملات الگوریتمی در حوزه رمزارزها نیز ورود کرده است. در ادامه مصاحبه عصر تراکنش با همبنیانگذاران کوینپلاس را میخوانید.
شروع فعالیت از سال ۱۳۹۸
علی ذاکری ابتدا درباره آغاز فعالیت کوینپلاس صحبت میکند و توضیح میدهد: «من و آقای زربخش از خیلی وقت پیش بهصورت شخصی، در حوزه بلاکچین و رمزارزها فعال بودیم و مطالعات گستردهای در این زمینه داشتیم، اما از سال ۱۳۹۸ تصمیم گرفتیم دانشی را که در حال تولید آن هستیم، بهصورت یک سرویس در اختیار دیگران نیز قرار دهیم. در ابتدا آشنایی با بلاکچین و رمزارزها بسیار کمتر از حالا بود. اگر امروز عمده بحثهای ما در جلسات، مسیر پیش روی بازار و مواردی مثل چگونگی بازاریابی انافتیهاست، باید بدانید که تا دو سال گذشته، عمده زمان ما به توضیح در مورد فناوری بلاکچین، محدود بودن بیتکوین و ایده اولیه ساتوشی میگذشت. این پیشرفت در سطح دانش عمومی در جامعه به یُمن تحولات بازار و فعالان این صنعت در کشور اتفاق افتاده است. البته عقلانیت حاکمیت و قانونگذار در عدم برخورد حذفی و حتی در زمینههایی ایفای نقش حمایتی نیز در این مسیر بسیار کمککننده بوده است.»
طبق صحبتهای ذاکری، کوینپلاس در سال ۱۳۹۸ از یک اتاق هفتمتری کار خود را شروع کرد و امروز یک تیم ۲۵ الی ۳۰ نفره است: «در این مسیر با شرکتها، تیمها و سازمانهای مختلفی کار کردیم که بعضی از آنها، هنوز هم خدماتی از ما دریافت میکنند.»
کمک به سرمایهگذاری هوشمندانهتر
سپس امین زربخش درباره خدماتی که کوینپلاس ارائه میدهد، اینطور میگوید: «تیم کوینپلاس یک تیم علمی تحقیقاتی است که علاوه بر اینکه در حوزه تحلیل فاندامنتال بازار و شناسایی پروژههای جذاب برای سرمایهگذاری بسیار فعال است، در حوزه معاملات الگوریتمی در حوزه رمزارزها نیز ورود کرده است. در یک جمله میتوان گفت مهمترین خدمت کوینپلاس کمک به افراد و سازمانها برای سرمایهگذاری هوشمندانهتر در بازار رمزارزهاست. از طرفی کوین پلاس برخی پروژههای بلاکچینی نیز در دست انجام دارد. بهنوعی میتوان گفت خود فناوری بلاکچین و کاربردهای مختلف آن در صنایع و حوزههای دیگر، برای تیم ما بسیار جذاب است و هدفگذاری کردهایم تا با توسعه و تقویت این بخش و تعریف پروژههای تحقیقاتی جذاب در این زمینه، بتوانیم به بهکارگیری این فناوری در کشور کمک کنیم. بهعنوان نمونهای از این پروژهها، میتوان به ورود کوینپلاس به حوزه توکنایز کردن داراییهای بر پایه بازار سرمایه اشاره کرد که با توجه به رهنمودهای اخیر مدیران بازار سرمایه، به نظر میرسد مسئولان نیز نگاهی جدی به این حوزه دارند و این موضوع انگیزه را برای تیمهایی مثل تیم ما دوچندان میکند.»
با توجه به گفتههای ذاکری، مخاطبان کوینپلاس افرادی هستند که بهنوعی به حوزه بلاکچین و رمزارزها علاقهمند هستند: «بهدلیل طیف گسترده خدمات کوینپلاس، طبیعتاً طیف مخاطبان نیز گسترده است، اما در حال حاضر تمرکز کوینپلاس بر مخاطبانی است که بهعنوان سرمایهگذار، قصد ورود به این حوزه را دارند. سرمایهگذارانی که به مشورت تیمی متخصص و حرفهای برای اتخاذ تصمیم درست نیاز دارند، میتوانند از خدمات کوینپلاس استفاده کنند.»
ذاکری میگوید که هدف کوینپلاس ایفای نقشی مؤثر در توسعه دانش تحلیلی بازار رمزارزها و پروژههای بلاکچینی است: «کوینپلاس خود را در کنار افراد، شرکتها و نهادهای مختلف در کشور، برای تحلیل دقیقتر و بهتر، شناخت عمیقتر و برداشتن گامهای عملیاتی در این حوزه میداند.»
آینده روشن بازار رمزارزها
سپس زربخش در پاسخ به این سؤال که آینده حوزه رمزارزها و بازار آن را در کشور چگونه میبینند، اینطور پاسخ میدهد: «فارغ از بحثهای کوتاهمدت که عوامل مختلفی بر آن تأثیرگذار است، بیتکوین و بهطور کلی بازار رمزارزها، تقریباً به همه ثابت کرده که در ابتدای مسیر پیشرفت خودش قرار دارد. اینکه کل حجم بازار رمزارزهای امروز تنها حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد بازار طلا و چیزی نزدیک به نصف حجم بازار شرکت اپل است، نکته امیدوارکنندهای است. پیشبینی شرایط فعلی کوتاهمدت بازار، بهدلیل نکات مختلف تکنیکال، خبرهای ضدونقیض از روسیه، چین و آمریکا، بهعنوان چند قدرت بزرگ اقتصادی جهان و مواردی نظیر اینها، بسیار دشوار است، اما بهعنوان یک اصل و توصیه کلی میتوان تأکید کرد که در چنین شرایطی، تکیه بر پروژههای جذاب و آیندهدار بلاکچینی، راه نجاتی برای سرمایهگذاران است.»
به عقیده زربخش، در بلندمدت به نظر میرسد آینده بسیار روشنی در انتظار این بازار مالی خواهد بود: «حرکت سریع کشورها به سمت قانونگذاری، اگرچه شوکهای اولیهای را ایجاد خواهد کرد، اما در نهایت زمینهساز ورود بازیگران بزرگ به این بازار خواهد شد که اتفاق بسیار مثبتی است. در سال ۲۰۲۰ نیز شاهد بودیم که با ورود تنها چند نهاد بزرگ و چندین بانک، چه رشدهایی در بازار اتفاق افتاد. ادامه این اتفاق، به پذیرش همگانی و شناخت رمزارزها و پروژههای بلاکچینی، بهعنوان یک کلاس دارایی، بسیار کمک خواهد کرد. از سویی دیگر، طی حدود دو سال آینده هالوینگ بعدی بیتکوین را خواهیم داشت که خود عامل مهمی در کاهش عرضه و افزایش ارزش بازار خواهد بود.»
با توجه به صحبتهای زربخش، بهطور خلاصه روند بلندمدت بازار رمزارزها متأثر از مواردی همچون قانونگذاریهای حاکمیتی، ورود بازیگران نهادی، پذیرش عام رمزارزها و پروژههای بلاکچینی در میان جوامع سرمایهگذاری و هالوینگهای آتی بیتکوین خواهد بود.
او صحبتهایش را اینگونه ادامه میدهد: «در رابطه با سمتوسوی بازار میتوان گفت طی یک الی دو سال آینده شاهد «کارا» شدن بازار رمزارزها و یک غربال عمده در تغییر رویه سرمایهگذاران این بازار خواهیم بود. در چند سال اخیر، عمده تمرکز خریداران در بازار رمزارزها «رشدمحور» بوده و اغلب بهدنبال بیشترین بازدهی، فارغ از بنیاد و ارزش پروژهها بودند و به وعدههای آتی پروژهها دل میبستند. همین امر موجب شد که کوینهایی مانند دوج، شیبا و الون رشدهای دور از انتظاری را تجربه کنند، اما این بازی بهزودی دستخوش تغییر خواهد شد. طی یکی، دو سال پیش رو، شاهد تغییر رویه در انتخاب سرمایهگذاران و حرکت آنها از رمزارزهای «رشدمحور» به سمت رمزارزهای «ارزشمحور» خواهیم بود. به عبارتی معیار اصلی تصمیمگیری سرمایهگذاران، بنیاد پروژهها، جریان نقدینگی (Cash flow) و پارامترهایی مانند Network Effect پروژهها خواهد شد.»
زربخش بهعنوان مثالی از رمزارزهای «ارزشمحور» به Maker یا Helium اشاره میکند و میگوید: «هر دو این موارد دارای پلتفرم فعال و عملیاتی هستند، یوزربیس قابل توجهی را تشکیل دادهاند و تعداد کاربرانشان رو به افزایش است و توانستهاند برای سرمایهگذاران و مالکان توکنها جریان درآمدی ایجاد کنند. طبیعی است با ورود سیل نقدینگی مؤسسات و نهادهای مالی سنتی، چنین پروژههایی بیشترین شانس را برای جذب سرمایه دارند. توانایی جذب سرمایههای تازهوارد به فضای کریپتو، توسط پروژههای «ارزشمحور»، موجب موفقیت دوچندان این پروژهها میشود.»
به عقیده او، در کشور ما نیز طبیعتاً نقش نهادها و رگولاتور برای بهرهبرداری هرچه بیشتر از این فضا بسیار حیاتی است: «به نظر میرسد در سال پیش رو نهادهای فعال در کشور باید بر حوزه آموزش و تعمیق دانش مردم در این حوزه و رگولاتور به سرعتبخشیدن تعیین چهارچوب فعالیت نهادها تمرکز کنند. با توجه به اینکه بازار رمزارزها مسیر خود را طی خواهد کرد، هر قدر نهادهای فعال و رگولاتور به این دو هدف نزدیک شوند، وضعیت رمزارزها در کشور بهطور فزایندهای بهتر خواهد شد.»
بهدنبال گسترش خدمات و مخاطبان خود
زربخش درباره مهمترین برنامههای کوینپلاس در سال ۱۴۰۱ نیز صحبت میکند و اینطور توضیح میدهد: «کوینپلاس از تعدادی از نخبههای حوزه رمزارزها و بلاکچین تشکیل شده است. خروجی این تیم کیفیت کارشان را نشان میدهد. روزی که پروژههایی نظیر MATIC، SAND، MANA و… در کوینپلاس معرفی و بررسی میشدند، هیچ اثری از آنها در فضای مجازی فارسی یا حتی بینالمللی نمیدیدید. این موضوع نشاندهنده تجربه و تیزبینی این تیم است. همین حالا نیز این تیم همچنان در حال گسترش است و سعی میکنیم بهترینهای این حوزه را برای همکاری دعوت کنیم. نوع این همکاریها ممکن است برای هر فرد یا گروهی متفاوت باشد، ولی ما بسیار مشتاق ایجاد روابط همکاری اینچنینی، بهخصوص با افراد مستعد در حوزه بلاکچین و رمزارزها هستیم. در خصوص برنامههای سال آینده، طبیعتاً بهدنبال گسترش خدمات و مخاطبان خود هستیم و همانطور که گفتم، استراتژی ما مبتنی بر توسعه همکاریها با افراد و شرکتهای فعال در این حوزه، بهمنظور ارائه خدمات مکمل مانند خدمات مشاوره است.»