شصتوچهارمین شماره ماهنامه عصر تراکنش با تصویری از سیدحامد قنادپور منتشر شد. ممکن نیست در صنعت بانکداری و پرداخت ایران عبارت «نوآوری» را شنید و نام «ارتباط فردا» بهعنوان یکی از گزینههای گرهخورده با این مفهوم از گوشه ذهنمان عبور نکند. مسلماً گرهخوردن خلاقیت و نوآوری با جنبههای مختلف ارتباط فردا اتفاقی نیست و چیزی است که در درجه اول ریشه در نگاه مدیران ارشد این شرکت دارد و در درجه دوم از کارکنان و فرهنگ سازمانی آنها نشئت میگیرد. با این حال سیدحامد قنادپور را میتوان مغز متفکر مسیر و تفکری دانست که ارتباط فردا از همان روزهای اول فعالیتش آن را دنبال کرده است. همین موضوع بهانهای شد تا با قنادپور درباره مسیر شخصی و حرفهای که تاکنون طی کرده، گفتوگو کنیم تا با او بیشتر آشنا شویم.
در این شماره از عصر تراکنش در پروندهای به مسئله قطعی اینترنت و خسارتی که به کسبوکارها در دو ماه گذشته وارد شده است، پرداختیم. همچنین در این پرونده یادداشتهایی از امیرحسین جلالی فراهانی، سیدمهدی نبوی و حسام ایپکچی را درباره ابعاد حقوقی ایجاد محدودیت در دسترسی به اینترنت میخوانید. علاوه بر این در این شماره روایتگر داستان فناوری در چین و معرفیکننده شرکتهای برتر فینتک خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ نیز بودهایم و با علی بدیعی و حسن بان درباره ابعاد، چالشها و آینده صنعت پراپتک در کشور گفتوگو کردیم.
فیلترینگ، تحریم، الزام، الغا و زیان
در بخش گزارشهای این شماره از عصر تراکنش ابتدا مروری بر مهمترین اخبار اخیر صنعت فناوریهای مالی کشور داشتیم. فیلترینگ، تحریم، الزام، الغا، زیان و… کلیدواژههای اصلی اخباری است که این روزها به گوش میرسند. آبانماه سال جاری با خبری از آمار کاهش فروش اینستاگرام از زمان فیلترینگ این پلتفرم آغاز شد و هنوز کسی نمیداند که این محدودیتها تا چه زمانی ادامه دارند، اما طبق اظهارنظر نمایندگان مجلس همهچیز به آرامشدن فضای کشور بستگی دارد.
علاوه بر این، در گفتوگو با علیرضا ماهیار، فرهاد بهمنی، سیدمحمدرضا مصطفوی و محمدرضا غفوری به مهمترین چالش بانکها در حوزه امنیت پرداختیم. یکی از چالشهایی که تقریباً تمامی این افراد روی آن اتفاق نظر داشتند، کمبود نیروهای متخصص در این حوزه است. همچنین در گزارشی دیگر، به وضعیت پراپتک در کشور پرداختهایم؛ حوزهای که برای اجارهنشینهای نسل زد از جذابیت قابل توجهی برخوردار است.
نگاهی به چهار کسبوکار فناوریمحور
«دادهورزی سداد»، «سنباد»، «فردابانک» و «جیرینگ» چهار کسبوکاری هستند که در بخش باشگاه این شماره عصر تراکنش به سراغ مدیران آنها رفتیم و از مهمترین اقداماتشان از ابتدای سال جاری و برنامههایشان تا پایان سال جویا شدیم. علاوه بر این، روایتی از زندگی شخصی و حرفهای امیرحسین مردانی، مدیرعامل بیتپین را میخوانید. مردانی که خود را فردی تلاشگر و باپشتکار میداند، به دیگران توصیه میکند که تا میتوانند در مقاطع مختلف زندگیشان مهارتهای گوناگونی را فرا گیرند و سعی کنند آدم پرمهارتی باشند.
در گفتوگوی ماه این شماره نیز با سیدحامد قنادپور درباره مسیر حرفهای که تاکنون طی کرده، گفتوگو کردیم. قنادپور میگوید که یکی از چیزهایی که در ارتباط فردا یاد گرفته، این بوده که همیشه سعی کند روی آدمها تأثیر بگذارد؛ پس همیشه دنبال یک سبک کار متفاوت بوده؛ دائم با خودش فکر میکرد که نمیخواهد ارتباط فردا مانند هیچکدام از شرکتهای معروف صنعت بانکی و پرداخت موجود شود، بلکه میخواهد راه متفاوتی را برود؛ در واقع تفاوت برایش خیلی اهمیت داشت.
زخم ماندگار
هنگامی که در آبان ۱۳۹۸ اینترنت کشور حدود یک هفته قطع شد، کسبوکارهای ایرانی با پدیده جدیدی مواجه شدند که شکل هیچیک از چالشهای دیگر نبود؛ اتفاقی که شاید کمتر کسی تصور میکرد رخ دهد، اما رخ داد و آسیبی جدی به بسیاری از کسبوکارها وارد کرد. حالا پس از گذشت حدود سه سال از این اتفاق که بسیاری از کسبوکارها سعی کردند خود را مجدداً احیا کنند، بهناگاه یک قطعی دیگر همه را شوکه کرد که آسیب آن قابل مقایسه با دوره کوتاهمدت گذشته نبود. حالا چشمانداز اقتصاد دیجیتال کشور در تاریکی محض به سر میبرد.
در دورهای که بسیاری از جایگزینی صادرات فناوری به جای نفت صحبت میکنند، حالا نهتنها همهچیز در ابهام کامل قرار دارد، بلکه در حال صادر کردن نخبگانی از این کشور هستیم که به سرمایههای آینده کشورهای دیگر تبدیل میشوند. بحران قطعی اینترنت تنها معطوف به یک بخش نیست؛ ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فراتر از روز، هفته، ماه و سال است. اتفاقاتی که این روزها رخ داده، قطعاً زخمی ماندگار بر پیکره اقتصاد دیجیتال کشور خواهد داشت که بهراحتی ترمیم نخواهد شد. در بخش تنظیمگری این شماره از عصر تراکنش علاوه بر اینکه نگاهی به خساراتی که نزدیک به دو ماه محدودیت اینترنت به کسبوکارها وارد کرد، داشتیم، به جنبههای حقوقی قطعی اینترنت نیز پرداختهایم.
داستان فناوری در چین
رشد فناوری در چین صرفنظر از تهدید یا فرصت خواندهشدن، مسئلهای انکارناپذیر است. سیاستمداران و رهبران کسبوکارهای غربی در برابر این واقعیت نباید کورکورانه دیدگاهی منفی یا مثبت به این موضوع اتخاذ کنند و نباید به این موضوع حتی بیاعتنایی کنند. در عوض باید تلاش کنند تا این موضوع را درک کنند و با دنیای فناورانه چین ارتباطی معنیدار برقرار کنند یا خطر عقبماندن از چین را به جان بخرند.
در بخش جهان این شماره از عصر تراکنش مطالبی را میخوانید که همگی به پیشرفت سریع فناوری در چین میپردازند. هاروارد بیزینسریویو در مطلبش پنج کتابی را که اخیراً منتشر شدهاند و به تبدیل چین به رهبر فناوری جهان پرداختهاند، معرفی میکند؛ کتابهایی که به مسائلی مانند تبدیل چین به رهبر فناوری جهان و حوزههایی که این کشور هنوز در آنها ضعف دارد، میپردازند و راهی پیش پای کشورها برای درک این موضوع میگذارند. همچنین در بخشی از مطلب اکونومیست میخوانید که «چین به رقیبی جدی در زمینه فناوریهای پایه قرن ۲۱ تبدیل شده است»؛ پس تعجبی ندارد که کشورهای غربی برای پسگرفتن جایگاه فناورانهشان به هول و ولا افتادهاند.
معرفی ۲۵ فینتک برتر خاورمیانه در سال ۲۰۲۲
در بخش راهنمای این شماره به روال همیشگیمان نگاهی به آخرین شماره مجلات مهم و معتبر فناوری مالی در جهان داشتیم و چهار کتاب «طغیان عمومی»، «هنر کاربرد علم و مهندسی»، «ماشین رؤیایی» و «کتابچه رشد بالا» را معرفی کردیم. در قسمت بررسی اپلیکیشنها نیز به اپلیکیشنهای دوازده شرکت پیاسپی کشور پرداختیم. همچنین دستگاه آنیبانک شرکت گرایش تازه کیش و پایانه پرداخت ۹۲۰۰ AMP شرکت فناپتک را نیز بررسی کردهایم. معرفی بیستوپنج شرکت برتر فینتک خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ نیز دیگر مطلب این بخش از عصر تراکنش شصتوچهار است.
دریافت فایل ماهنامه عصر تراکنش شماره ۶۴
دریافت اشتراک ماهنامه عصر تراکنش
فهرست
یادداشتها:
- این همه زخم نهان هست و مجال آه نیست / رضا قربانی، مؤسس کارخانه نوآوری رسانه راهکار
- درد ما نداشتن زبان مشترک است / مینا والی، مدیرمسئول ماهنامه عصر تراکنش
- افتا؛ مجوزی برای تمام فصول / مسعود حسینی، مدیر نوآوری عصر داده
- کوچک شدن در همه ابعاد / رامبد حیدریان، مدیرعامل شرکت تجارت الکترونیک سرمایه
- مدیریت منابع انسانی، در آستانه تحولی بزرگ / یوسف غروی، مدیر سرمایههای انسانی هلدینگ فناوری و نوآوری صاد
- پنج راهحل برای زنده ماندن / روحالله جهنده، قائممقام رمزینکس
- در نکوهش قطعی اینترنت / محمدمهدی مؤمنی، مدیرعامل ازکیوام
گزارشها:
- فینتک؛ در آتش محدودیتها و اقدامات قهری / مروری بر مهمترین اخبار و تحولات اخیر صنعت فناوریهای مالی کشور
- در اهمیت خشت اول / علیرضا ماهیار، فرهاد بهمنی، سیدمحمدرضا مصطفوی و محمدرضا غفوری از چالشهای امنیتی بانکها میگویند
- آژانس املاک به سبک نسل زد / نگاهی به ابعاد، چالشها و آینده صنعت پراپتک در کشور
باشگاه:
- هر لحظه از نو / نگاهی به مسیر حرفهای سیدحامد قنادپور که اثرگذاری را مهمترین اصل زندگیاش میداند
- امروز آغاز سداد فرداست / حمیدرضا احمدیان، مدیرعامل هلدینگ دادهورزی سداد درباره برنامههای راهبردی تیم مدیریتی جدید میگوید
- آماده تعامل و همکاری هستیم / مصطفی طهماسبی، مدیرعامل سنباد درباره توسعه بازار سنباد میگوید
- فردابانک یک نئوبانک غیربانکی / نوید رجاییپور، مدیرعامل فردابانک در گفتوگو با عصر تراکنش درباره مزیت رقابتی این کسبوکار میگوید
- متمرکز بر B2B در کنار B2 / گفتوگو با معاون تجاری، معاون فناوری و مدیر توسعه کسبوکار شرکت جیرینگ
- هیچچیز مهمتر از سختکوشی نیست / امیرحسین مردانی از زندگی شخصی و حرفهایش و لزوم داشتن مهارتهای مختلف در زندگی میگوید
تنظیمگری:
- اختلال، همراه با کمی اینترنت / نگاهی به وضعیت کسبوکارها و خسارتی که طی دو ماه گذشته از شرایط دیدند
- آثار چندوجهی فیلترینگ / یادداشتی از امیرحسین جلالی فراهانی، پژوهشگر حقوق سایبری
- روزهای تیره اقتصاد دیجیتال / یادداشتی از علیرضا بزرگمهری، رئیس انجمن شرکتهای پرداخت الکترونیکی
- قانون، قانون و دیگر هیچ / یادداشتی از سیدمهدی نبوی، مشاور حقوقی
- نابخردپنداری جمعی / یادداشتی از حسام ایپکچی، حقوقدان
جهان:
- چرا نوآوران در چین بر اساس نیازهای بازار عمل میکنند؟ / کسبوکارها در چین به صورت فزاینده مشتریان، رقبا و کارمندان خط جلویی را منبعی برای نوآوری قرار میدهند و مخالف جهت سایر دنیا حرکت میکنند
- مادری کردن برای اختراعات / واشنگتن دیسی، چین و غرب در رقابتی دیوانهوار برای تولید نوآوری هستند
- فهم پیشرفت فناوری در چین / مروری بر پنج کتابی که اخیراً منتشر شدهاند و به مسئله تبدیلشدن چین به رهبر فناوری جهان پرداختهاند
راهنما:
- مروری بر شش مجله معتبر فناوریهای مالی جهان
- معرفی چهار کتاب «طغیان عمومی»، «هنر کاربرد علم و مهندسی»، «ماشین رؤیایی» و «کتابچه رشد بالا»
- در جستوجوی سوپراپ شدن / نگاهی به اپلیکیشنهای ۱۲ شرکت پیاسپی
- تلفیقی از بانک، صرافی، بیمه و گردشگری / معرفی دستگاه آنیبانک شرکت گرایش تازه کیش (جیاساس)
- خوشدست و سبک / معرفی پایانه پرداخت ۹۲۰۰ AMP شرکت فناپتک که میتواند ۲۲ روز در حالت آمادهباش قرار گیرد
- معرفی ۲۵ فینتک برتر خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ / شرکتهای فینتک خاورمیانه به رهبری خود در حوزههایپرداخت الکترونیکی و BNPL ادامه میدهند دریابید که آنها چه کسانی هستند و چگونه صنعت نوآورانه را مختل میکنند