عصر تراکنش ۷۵ / هفتادوپنجمین شماره از ماهنامه عصر تراکنش با تصویر روی جلد هادی اخلاقی، مدیرعامل بانک تجارت منتشر شد. فردی که با شروع به کارش در بانک تجارت و دور هم جمع کردن تیمی طلایی از مدیران ارشد موجبات توسعه این بانک در زمینه B2C را نیز فراهم کرده و باعث شده تا شاهد شکلگیری حوزههایی نوآورانه و ارائه خدمت به گروههای متنوعی از مشتریان از سمت این بانک باشیم. اخلاقی معتقد است که زمین بازی در صنعت بانکی تغییر کرده و اگر بانکها همسو با این تغییرات پیش نروند، محکوم به فنا میشوند. او بر این عقیده است که تنها راه کنونی برای بقای سازمانها، استقبال از نوآوری و پذیرش آن است. در بخش «تنظیمگری» این شماره نیز در پروندهای به موضوع امنیت اطلاعات در سازمانها پرداختیم. علاوه بر این، در این شماره از عصر تراکنش یادداشتهایی از مینا والی، مینا حاجی، فرشاد صفری، وحید صیامی، مصطفی ثابتی و سیدمهدی نبوی را میخوانید. در ادامه مروری بر مطالب شماره ۷۵ ماهنامه عصر تراکنش خواهیم داشت.
در چهلوسومین دوره از جیتکس چه گذشت؟
به روال همیشه در بخش «گزارشها»ی ماهنامه عصر تراکنش ابتدا مروری بر مهمترین اخبار یک ماه گذشته صنعت فناوریهای مالی کشور داشتیم. یکی از مهمترین اتفاقاتی که در مهرماه ۱۴۰۲ شاهدش بودیم، با مشکل مواجهشدن فعالیت پرداختیارها و کسبوکارهای اینترنتی بهدلیل اختلالات سامانههای رسمی کشور بود که بهدلیل مشکلات پیشآمده، شاپرک نیز اسامی پرداختیارها را از فهرست رسمی خود حذف کرده بود.
علاوه بر اخبار، در این بخش، در گزارشی مفصل وضعیت و مزیتهای توسعه سوپراپلیکیشنها در دنیا و ایران را بررسی کردیم. همچنین گزارشی از جیتکس ۲۰۲۳ را به همراه گزارش تصویری از این رویداد میبینید. هوش مصنوعی محور اصلی بخشهای مختلف جیتکس امسال بود و مقامات گوناگون امارات در گفتوگو با رسانهها اعلام کردهاند که بنا دارند از ظرفیتهای کشورشان برای پذیرایی از شعب مختلف استارتاپهای این حوزه بهخوبی استفاده کنند و پذیرای سرمایهگذاران خطرپذیر خواهند بود.
روایتهایی از کسبوکارها:
بانک تجارت، پرداخت الکترونیک سپهر، کیپا، اوامپیفینکس و همراهکارت
«پرداخت الکترونیک سپهر»، «کیپا»، «اوامپیفینکس» و «همراهکارت» چهار کسبوکاری هستند که در بخش باشگاه این شماره از عصر تراکنش با مدیران آنها درباره اقدامات اخیرشان و برنامههای توسعهای که دارند، گفتوگو کردیم. علاوه بر این، روایتی از زندگی شخصی و حرفهای فرهاد اینالویی را میخوانید؛ فردی که مسیر شغلیاش از کارخانه خودروسازی سایپا دیزل شروع و به شبکه بانکی کشور ختم شده و به گفته خودش نقش مهمی در توسعه بانک پارسیان و دیجیتالیکردن بانک ایرانزمین داشته است.
در گفتوگوی ماه این شماره نیز به سراغ هادی اخلاقی، مدیرعامل بانک تجارت رفتیم و به عملکرد دوساله او در این بانک و تغییر و تحولاتی که در این مدت ایجاد شده، پرداختیم. بانک تجارت که سالیان متمادی بر مشتریان بزرگ و سازمانی تمرکز داشت، بر آن شده همزمان با ارائه خدمت به مشتریان سازمانی، نیازهای خرد آنها را نیز شناسایی و پوشش دهد؛ در حقیقت اخلاقی سعی دارد با ارائه خدمات جدید و نوآورانه، گروههای متنوعی از مشتریان بانک را در کانون توجه قرار دهد.
خلئی به نام امنیت اطلاعات در سازمانها
پرونده تنظیمگری این شماره از عصر تراکنش را به موضوع هکهایی که اخیراً در صنعت فناوریهای مالی کشور اتفاق افتاده، لزوم ارتقای امنیت سایبری سازمانهای دولتی و خصوصی و همچنین وضعیت صنعت بانکی و پرداخت کشور از نظر امنیت سایبری اختصاص دادهایم. فعالان و کارشناسان بر این باورند که صنعت بانکی و پرداخت کشور در مقایسه با سایر صنایع به لحاظ امنیت سایبری در وضعیت بهتری به سر میبرند؛ با این وجود هنوز هم جای کار زیادی جهت افزایش و ارتقای سطح امنیت این صنایع وجود دارد.
به باور آنها برای ارتقای سطح امنیت سایبری در کشور، نیازمند قوانینی هستیم که در زمینه حفاظت از دادهها و اطلاعات کاربران، ضمانت اجرایی کافی را داشته باشند و در عین حال مانعی برای پیادهسازی روشهای نوآورانه نباشند. علاوه بر اینکه روایتی از اتفاقات اخیر داشتیم، در گفتوگو با کارشناسان به نقش واحد امنیت در این صنایع نیز پرداختیم. همچنین میتوانید یادداشتهایی از اسماعیل باقریاصل و شاهین نورصالحی را نیز بخوانید.
ایجاد مزیت رقابتی با استفاده از فناوری هوش مصنوعی
یکی از مهمترین و پرتکرارترین موضوعاتی که امسال در صنایع گوناگون بهخصوص در صنعت فناوریهای مالی در دنیا به آن پرداخته شد، استفاده از پتانسیلهای هوش مصنوعی بود؛ هوش مصنوعی که میتواند حجم عظیمی از دادههای مشتریان فردی را جمعآوری کرده، تجزیهوتحلیل کند، برای آزمایش و یادگیری مورد استفاده قرار دهد و سفر مشتری را در هر نقطه تماس برند با مشتری (Touch Point) تنظیم کند.
در مطلبی از هاروارد بیزینسریویو که در بخش جهان این شماره از عصر تراکنش میخوانید، آمده است که تجربه شرکت مرکوری، یا تجربه شرکتهایی مانند سیویاس و استارباکس این تصور رایج را که هوش مصنوعی ابزاری برای خلق فناوری است، از بین میبرد. این تفکر مدتهاست که رنگ باخته و اکنون شرکتهای هوشمند به این نتیجه رسیدهاند که برای استفاده از پتانسیلهای هوش مصنوعی و دستیابی به نوآوری، نیازی نیست چیزی را از آن خلق کنند؛ کافی است این فناوری خارقالعاده را بهدرستی با یک زمینه تجاری خاص ادغام کنند تا نتایج درخشانش را ببینند.
معرفی ۵۵ شخصیت تأثیرگذار هوش مصنوعی در جهان
مجله تایم در مقالهای ۱۰۰ شخصیت تأثیرگذار جهان در زمینه هوش مصنوعی را منتشر کرده که ما نیز این مطلب را ترجمه کردهایم که در صفحات پیش رو میتوانید با ۵۵ نفر از آنها آشنا شوید. «نینا باجیکال»، سردبیری که مدیریت این تلاش را بر عهده داشت، میگوید: «میخواستیم رهبران صنعتی که در خط مقدم رونق هوش مصنوعی قرار دارند، افراد خارج از این شرکتها که با استفادههای هوش مصنوعی دستوپنجه نرم میکنند و سرمایهگذارانی از سراسر جهان را برجسته کنیم که تلاش میکنند از هوش مصنوعی برای رفع چالشهای اجتماعی استفاده کنند.»
علاوه بر این مطلب، در بخش راهنمای این شماره به بررسی ۱۵ سرویس خودرویی در ۲۴ اپلیکیشن پرداختی نیز پرداختهایم و دستگاه چکاسکنر گلوری FB-30 شرکت بازرگانی مبناکارت آریا را معرفی کردهایم. «الان بخر، بعداً پرداخت کن»، «ابرفناوری در فایننس»، «ایلان ماسک» و «رفتن تا بینهایت» نیز چهار کتابی هستند که معرفی از آنها را میتوانید بخوانید.
دریافت فایل ماهنامه عصر تراکنش ۷۵
دریافت اشتراک عصر تراکنش
فهرست
یادداشتها:
- مهاجران از فناوری دورمانده / مینا والی، مدیرمسئول ماهنامه عصر تراکنش
- بازی شطرنج همیشگی / مینا حاجی، سردبیر ماهنامه عصر تراکنش
- کاربرد رگتک در ۵ حوزه / فرشاد صفری، معاون توسعه کسبوکار فرابوم
- در نقد رویکردهای کمینگری / وحید صیامی، کارشناس صنعت بانکی و پرداخت
- قلاب شدن لندتکها در اقتصاد دستوری / مصطفی ثابتی، مشاور تحول دیجیتال شرکت تفاس
- بررسی احراز هویت دیجیتال در پرتو قوانین و مقررات ایران / سیدمهدی نبوی، وکیل دادگستری
گزارشها:
- ماه اختلال در سامانهها و آسیب به اقتصاد دیجیتال کشور / نگاهی به مهمترین اخبار مهرماه اکوسیستم اقتصاد دیجیتال و فینتک کشور
- روایتهایی از بزرگترین رویداد فناوری آسیا / یادداشتهایی از رضا قربانی، میثم سلیمانی، رضا جمیلی و ایمان جلیلی از چهلوسومین نمایشگاه جیتکس
- جهانی در گوشی / بررسی وضعیت و مزیتهای توسعه سوپراپلیکیشنها در دنیا و ایران
باشگاه:
- پذیرش نوآوری گریزناپذیر است / هادی اخلاقی، مدیرعامل بانک تجارت درباره بقای سازمانها و همگام شدن با موج تغییرات میگوید
- ورود به عرصه نوآوری / گفتوگو با حمزه آقابابایی، مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک سپهر درباره عملکرد یکساله این شرکت و برنامههایشان
- به دنبال سبک زندگی اعتباری هستیم / گفتوگو با علیرضا شفیعی، مدیرعامل کیپا که میگوید به زودی از یک راهکار B2C رونمایی خواهند کرد
- به مشارکت حاکمیت و بخش خصوصی نیاز داریم / در گفتوگو با سامان بیرقی، رئیس هیئتمدیره صرافی اوامپی فینکس درباره وضعیت رگولاتوری حوزه رمزارز در کشور مطرح شد
- اولویتمان بهبود تجربه کاربری است / محمد رشیدی، مدیرعامل جدید همراهکارت از استراتژیهای پیش روی این شرکت میگوید
- یک بانکدار دیجیتال هستم / گفتوگویی با فرهاد اینالویی درباره زندگی شخصی و حرفهایاش و مسیری که تاکنون طی کرده
تنظیمگری:
- ترکش فیلترینگ بر امنیت اطلاعات / روند هک شش سازمان دولتی و خصوصی در شهریورماه بررسی شد
- بندبازی در شرایط توفانی / مدیران امنیت شرکتهای بانکی و پرداخت کشور از نقش واحد امنیت در این صنایع میگویند
- امنیت سایبری یا تابآوری سایبری؟ / یادداشتی از اسماعیل باقریاصل، مدیر امنیت شرکت پرداخت الکترونیک سداد
- ایمن بر مبنای طراحی / یادداشتی از شاهین نورصالحی، پژوهشگر آسمان آبی
جهان:
راهنما:
- مروری بر شش مجله معتبر فناوریهای مالی در جهان
- معرفی چهار کتاب «الان بخر، بعداً پرداخت کن!»، «بیگتک در فایننس»، «ایلان ماسک» و «رفتن تا بینهایت»
- نوآوری خودرویی / بررسی ۱۵ سرویس خودرویی در ۲۴ اپلیکیشن پرداختی
- سرعتبخشی به فرایند اسکن چکها / معرفی دستگاه چکاسکنر گلوری FB-30 شرکت بازرگانی مبنا کارت آریا
- رهبران، نوآوران و متفکران هوش مصنوعی / معرفی ۵۵ شخصیت تأثیرگذار جهان در زمینه هوش مصنوعی از نظر مجله تایم